Ezio Pinzan predsjednik LAG-a Južne Istre

0
Ezio Pinzan
Ezio Pinzan

Predsjednik Lokalne akcijske grupe (LAG) Južna Istra je Ezio Pinzan, koordinator osnivanja  LAG-a Južne Istre te pročelnik vodnjanskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte, odlučeno je na osnivačkoj i izbornoj skupštini održanoj 12. studenog u Vodnjanu.

„Imamo 13 članova Uprave, među kojima šest žena. Tri osobe imaju 29 godina, a jedna je starija od 50, a preko 50 članova potpisalo je pristupnicu na skupštini“, rekao nam je Pinazan.

Prednost LAG-a, pojasnio je Pinzan jest ta što će jedinice lokalne samouprave zajedno nastupati i kreirati programe. Riječ je o, kako je rekao, modelu leader po kojem će male sredine razvijati kvalitetu življenja u tim područjima te povezivati aktivnosti za razvoj ruralnog gospodarstva.

LAG južne Istre obuhvaća Grad Vodnjan te općine Barban, Fažanu, Ližnjan, Marčanu, Medulin i Svetvinčenat. „Ova grupa ne obuhvaća grad Pulu jer se, budući da ima više od 25 tisuća stanovnika, ona ne smatra ruralnim područjem. Uskoro bi se trebao osnovati osnivanje LAG Poreštine i Labina“, najavio je Pinzan.

Usvojen je i Statut te je donesena odluka o pokretanju postupka za upis Lokalne akcijske grupe Južna Istra u registar udruga. „Sredstava iz EU-a ima dovoljno, potrebno je znanje da bismo došli do njih, a kroz LAG ćemo ga dobiti“, pojasnio je Pinzan važnost LAG-a.

U njegov rad involvirat će se i sami građani, mladi i oni stariji, udruge i slično te na taj način doprinijeti razvoju Južne Istre.

„Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI), bila nam je potpora u osnivanju LAG-a, stoga im zahvaljujem. Prva aktivnost bit će nam izrada lokalne strategije razvoja za područje južne Istre“, rekao je Pinzan na kraju. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa