Bismarckova udovica i njemački princ na rallyju oldtimera u Buzetu

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Najstariji i najprestižniji rally Oldtimer vozila u Istri  “Histria classic”, u svojem 16. izdanju vraće se ove godine u Buzet, nakon 6 godina izbivanja. Organizator Oldtimer klub Istra Rovinj, sukladno proklamiranim načelima prema kojima je ovaj događaj sveistarski i kojim se jednako nastoji promovitati svaki dio Istarske Županije, u posljednjih 6 godina trudio se da rally svake godine starta iz druge destinacije ,kako bi se između ostalih izbjegla monotonija i zadovoljilo vjerne sudionike koji dugi niz godina pohode ovaj event.

Ovogodišnje 16 izdanje počinje 17.05.2019 oko 17 dolaskom sudionika u Buzet , njihove verifikacije i smještaja  u  «Hotel Fontana» Buzet. Nakon večere dobrodošlice u 21 sat počinje 4. Memorial „Andreas von Bismarck“, vožnjom točnosti na relaciji Most Fontana - Stari grad i natrag u redovnom prometu jer se vozi na tocnost a ne brzinu nakon ćega će se znati kome je pripao 4 pokal Memorijal „Andreas Von Bismarck“. Na događaju se očekuje i Branko Bašić  jedan od najtrofejnijih vozača iz Buzeta i direktor  prestižne trke “Buzetski dani”.

Centralni događaj “16.Histria classic” započinje 18.05.2019 startom prvog vozila u 9 sati ispred hotela Fontana u Buzetu. Nakon 130 kilometara zadane trase sa brojnim ispitima točnosti, ručka te degustacija maslinovog ulja i vina, dolazak prvog vozila na ciljn u Rovinju predviđa se za 17,30. Nakon večere i podjele nagrada najboljim posadama nedjelja je  rezervirana za tradicionalnu izložbu vozila sudionika na glavnoj rivi u Rovinju.

Organizatori pozivaju sve građane Buzeta i sve ljubitelje starodobnih vozila da u petak navečer i u subotu ujutro dođu u centar ispred hotela “Fontana Buzet” i uživaju  u prestižnim i skupocjenim oldtimer vozilima.

Od prošlog starta u Buzetu “Histria classic” pretrpjela je promjene na naćin  da ona unazad 4 godine objedinjuje dva događaja, rally preciznosti koji se kao centralni događaj vozi kroz Županiju u dužini od 130 km cca. te memorijala „Andreasa Von Bismarcka“, koji se kao uvodni događaj vozi dan ranije u noćnim satima, kao kružna vožnja preciznosti u dužini od nekoliko kilometara.

Grof Andreas von Bismarck bio je praunuk ujedinitelja Njemačke i njezinog prvog  kancelara Otta Von Bismarcka, koji je u Istri provodio veći dio svojeg vremena, te se kao ljubitelj oldtimer vozila priključio klubu, i svake godine  zajedno sa svojim prijateljima , pripadnicima Njemačke aristokracije, sudjelovao na “Histria cllasic-u.” Nakon njegove prerane smrti klub je ustanovio Memorija u njegovo sjećanje , kojeg svake godine posjećuju njegovi prijatelji.

Svoj dolazak na 16. izdanje Histria classica tako su potvrdili njegova udovica grofica Charlotte von Bismarck, zatim Reinhard von der Becke, princ Leopold von Bayern, grof Ferdinand Metternich, Frank Hensel, Martin Jenisch, Frans Salm, Richard Ötker i Martin Rohla. Osim što niti jedan događaj u Istri ne okuplja toliko pripadnika europske aristokracije na jednom mjestu, njihova nazoćnost od neprocjenjive je važnosti za promociju Istre u predsezoni , što je jedno od naćela “Histria classic-a” a savršeno se uklapa u novu strategiju visokog turizma na poluotoku, temljenog na kvaliteti.

Kao i svake godine zbog zahtjevne organizacije i sigurnosti svih sudionika broj sudionika ograničen je na 50 posada a kvota je odavno popunjenja pa su se organizatori našli pred neugodnom situacijom da su morali odbijati prijave. Za organizatore je povratak u Buzet ugodno prisjećanje na brojne evente i nezaboravne trenutke u brojnim događanjima koje su sa institucijama Grada, Robertom Marušićem i vrijednim buzetskim aktivistima uspješno organizirali, od kojih valja podsjetit na prvo izdanje “Buzet Classic Car” koje je u starogradsku  jezgru okupilo 125 odltimer vozila , što se do današnjih dana nigdje u Istri i Hrvatskoj nije ponovilo.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa