Predsjedništvo IDS-a raspisalo izbore za kandidata za župana: Kajin nije došao na sjednicu

0
Sjednica Predsjedništva IDS-a
Sjednica Predsjedništva IDS-a

Večerašnja sjednica Predsjedništva IDS-a nije ponudila ništa neočekivano - donesena je odluka o raspisivanju unutarstranačkih izbora za IDS-ovog kandidata za župana, prihvaćen je Etički izborni kodeks i, naravno, Damir Kajin nije došao na sjednicu. Naime, Kajin je uoči sjednice izjavio da neće doći jer „ne želi sudjelovati u igrokazu Ivana Jakovčića koji zbog osobnih ambicija šalje mlade ljude u minsko polje".

Iako su novinari ispred sjedišta stranke u Splitskoj ulici u Puli čekali još od 17.40 sati, u zakazano vrijeme, 18 sati, u sjedište stranke došli su svi članovi Predsjedništva osim Tulija Demetlike, koji je bio na službenom putu u Zagrebu i – Damira Kajina. Zadnji su na sjednicu došli Anteo Milos, Valter Flego, Nevija Poropat, Klaudio Vitasović i nesuđeni kandidati za župana, Boris Miletić i Giovanni Sponza. Zanimljivo je da su Miletić i Sponza došli zajedno. Jakovčić je u sjedište stranke došao prije svih, a tamo smo zatekli i „čovjeka iz sjene“, IDS-ovog meštra za specijalne operacije Emila Soldatića.

Nesuđeni kandidati za župana, Miletić i Sponza, došli su zajedno
Nesuđeni kandidati za župana, Miletić i Sponza, došli su zajedno
Valter Flego već je istaknuo kandidaturu za župana
Valter Flego već je istaknuo kandidaturu za župana

Nakon sjednice, koja je zbog izostanka Damira Kajina, trajala nešto kraće od očekivanog, novinarima se obratio Ivan Jakovčić i objavio da je na Predsjedništvu donesena odluka o raspisivanju izbora za IDS-ovog kandidata za župana. Pravo isticanja kandidature ima na području svoje zajednice podružnica svaki član IDS-a i koji potpiše Izjavu o prihvaćanju Etičkog izbornog kodeksa te ima prebivalište na području Istarske županije od 15. rujna 2012. godine. Izborni postupak i rokovi počinju teći od  srijede, 14. studenog od 00:00 sata, a kandidature se mogu podnijeti do utorka, 20. studenog u 24:00 sata.

Prihvaćanjem Etičkog izbornog kodeksa svaki se kandidat, među ostalim, obavezuje da će, bez obzira na rezultate izbora, u javnom političkom životu podržati kandidaturu pobjednika na izborima za župana te da se neće kandidirati na izborima za župana na drugoj stranačkoj ili nezavisnoj listi, odnosno kandidacijskoj listi grupe građana.

Tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora kandidati se obvezuju da neće širiti bilo kakve zlonamjerne ili neutemeljene optužbe protiv bilo kojeg kandidata, iznositi laži i insinuacije o privatnom životu suparnika i članova njihovih obitelji, isticati fizičke, psihičke i druge osobine suparnika radi njihova omalovažavanja.

Jakovčić: Pet tisuća članova IDS-a nisu igrokaz
Jakovčić: Pet tisuća članova IDS-a nisu igrokaz

Izbori će se, po principu jedan član - jedan glas, održati na području cijele Istre ako bude više kandidata iz više zajednica podružnica, te će svi članovi IDS-a, njih pet tisuća, izaći na unutarstranačke izbore i izabrati IDS-ovog kandidata za župana. U slučaju da postoji više kandidatura u jednoj zajednici podružnica, svi članovi IDS-a s područja te zajednice tajnim glasovanjem biraju kandidata.

Na upit novinara da komentira nedolazak Kajina, Jakovčić je rekao da mu nije poznato zbog čega nije došao, te da će, ukoliko se želi kandidirati za župana, "morati kao i ostali članovi stranke potpisati Etički kodeks". "Nekorektno je članove IDS-a nazivati djecom. Pet tisuća članova IDS-a nisu igrokaz. Kajin je svoje kolege nazvao djecom a zaboravlja da su upravo oni stajali iza njega kada se kandidirao za predsjednika republike i za saborskog zastupnika“, rekao je Jakovčić, potvrdivši i da u niti jednom trenutku na sjednici nije bilo govora o izbacivanju Kajina iz stranke. (Tekst: Eleonora Vlačić, foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa