Vodnjan: U petak počinju 8. Dani mladog maslinovog ulja

0
Velka Šuran, Franjo Raguž, Klaudio Vitasović i Morena Smoljan Makragić
Velka Šuran, Franjo Raguž, Klaudio Vitasović i Morena Smoljan Makragić

Dani mladog maslinovog ulja po osmi će put ovoga vikenda u Vodnjan privući ljubitelje te maslinasto - zlatne tekućine, ali i drugih specijaliteta istarske gastronomije. Manifestaciju, koja će se od 16. do 18. studenog održati u Vodnjanu, predstavili su 13. studenog gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, direktorica TZ-a Grada Vodnjana Morena Smoljan Makragić, predsjednik Udruge Agroturist Franjo Raguž i Velka Šuran iz LF cateringa.

Kako je kazao Vitasović, manifestacija je iz godine u godinu sve značajnija što pokazuje i velik odaziv novinara na najavnu konferenciju. „Značaj su dokazali i naši uljari koji rade vrhunsko maslinovo ulje, a to dokazuju domaće i međunarodne nagrade koje su zasluženo dobili, na čemu im čestitam“, izjavio je Vitasović.

Dani ulja susret su domaćih i međunarodnih uljara, pa će tako ove godine svoje proizvode predstaviti i Crnogorci, Bosanci, Talijani te uljari iz Istre i Dalmacije. Više od 80 izlagača predstaviti će svoja ulja, među kojima čak 200 uzoraka. No uz ulja, naći će se tu i pršut, sir, vino i ostali proizvodi, a novitet je  srpska šljivovica.

Velka Šuran kazala je kako će se za trajanja manifestacije svakodnevno, od 11 do 21 sat predstavljati najbolji kuhari Istarske županije. Centralno zbivanje bit će veliki gastro show u sklopu kojeg će se pripremati jela na bazi boškarina, istarskog magarca, divljači i ribe. Poseban naglasak stavljen je na pekare i slastičare.

Vrhunsko maslinovo ulje odlično se sljubljuje i sa slasticama
Vrhunsko maslinovo ulje odlično se sljubljuje i sa slasticama

Raguž je rekao kako je Udruga Agroturist zadužena za edukativni dio koji je posvećen i proizvođačima i potrošačima: „I ove godine imat ćemo vođene degustacije, oil bar u sklopu kojeg se ocjenjuju uzorci ulja te brojna predavanja“. Istaknuo je Vodnjan nije slučajno mjesto dobrog ulja. „To smo naslijedili od naših starih i uz malo moderniju obradu nastavljamo tradiciju za generacije koje dolaze“, rekao je i istaknuo kvalitetu mladog maslinovog ulja.

Šator veličine 150 četvornih metara prije osam godina bio je dovoljan za sve izlagače ove smotre. Danas se on prostire na 1300 četvornih metara, a ni to nije bilo dovoljno za sve koji su se htjeli predstaviti u Vodnjanu, pa je gradonačelnik obećao iduće godine osigurati još više mjesta kako bi svi oni koji to žele, sudjelovali na Danima mladog maslinovog ulja.

Šuran je ponudila slastice „začinjene“ mladim maslinovim uljem te tako predstavila još jedan način njegova korištenja. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa