Grbin: Jakovčiću bi bilo bolje da je muča, više bi reka

0
Peđa Grbin prerasta u novu stranačku uzdanicu
Peđa Grbin prerasta u novu stranačku uzdanicu

Iako još uvijek nije službeno verificirano, saborski zastupnik i pripadnik nove generacije SDP-ovih političara, postati će kandidat za gradonačelnika Grada Pule. Njegova kandidatura znači konačni razlaz između SDP-a i IDS-a u Istarskoj županiji bar do okončanja lokalnih izbora 2013., piše Jutarnji list.

Premijerov suradnik

Pripada uskom krugu oko Zorana Milanovića, a na saborsku listu je dospio nakon što je Dino Kozlevac, predsjednik SDP-a Istre imao aferu s vatrogasnim vozilima. Kozlevac je nedvno maknut iz vodstva SDP-a u Istri, a Peđa Grbin prerasta u novu stranačku uzdanicu.

Jeste li kandidat SDP-a za gradonačelnika Pule?

- Još smo daleko od toga. U SDP-u još uvijek nismo definirali na koji ćemo način izići na izbore i tko će biti naš gradonačelnički kandidat, tako da je i dalje na snazi koalicijski sporazum između nas i IDS-a. Što će se desiti, ovisiti će o izjavama i porukama koje dolaze od naših koalicijskih partnera.

Sukobi u Istri

Čak i unutar SDP-a postoji mišljenje da biste mogli politički izgorjeti u sukobu s IDS-om?

- Ne volim razgovarati po principu što bi bilo kad bi bilo, a sada nisam službeno kandidiran, a IDS i SDP još uvijek imaju Borisa Miletića kao službenog kandidata, Zato ne mogu govoriti niti kako ću proći na izborima.

Barem kada se radi o Ivanu Jakovčiću, poruke nisu dobre. Između ostaloga, optužio je SDP da destabilizira Istru?

- To je tek jedna poruka. Poruka koju je dao Boris Miletić, gradonačelnik Pule bila je puno miroljubivija. Miletić je rekao kako nije sretan zbog svega što se događa, ali je dodao i da će SDP samostalno odlučiti tko ga vodi i predstavlja. Iako se ne slažem s prvim dijelom njegove izjave, njegovo je pravo da tako razmišlja. Što se tiče Ivana Jakovčića, prepuštam mu da sam odluči što će napraviti i je li bilo potrebno iznijeti onakve optužbe.

Opterećuje li Jakovčić odnose između vaših stranaka?

- Bez obzira na nedavne izjave, ne mislim da on predstavlja opterećenje. Ali posljednja izjava u kojoj uspoređuje premijera Milanovića i Franju Tuđmana, u najmanju ruku nije fer. Kao što kažemo u Istri “Bilo bi mu bolje da je muča, više bi reka”.

Koliko su ugroženi odnosi SDP-a i IDS-a?

- Uopće ne trebaju biti ugroženi. Da sutra IDS odluči raspustiti svoj stranački ogranak u Rijeci, koji je tamo dio naše koalicije, u SDP-u ne bismo reagirali.

Za Kajina ili ne

Hoće li SDP podržati Damira Kajina ako se odluči kandidirati za Istarskog župana?

- Još nismo odlučili hoćemo li izići s vlastitim kandidatom ili kao dio neke koalicije. U ovom trenutku sve opcije su otvorene, ali tek slijede razgovori. U Istri je naša stranka imala jako dobar rezultat na parlamentarnim izborima, a Ivo Josipović je osvojio na predsjedničkim izborima u Istri oko 80 posto glasova, i sve pokazuje da je došlo vrijeme emancipacije SDP-a u Istri.

Niste li u SDP-u prekršili vlastita pravila kada ste ukinuli stranačke ogranak u Puli. Tvrdite kako lokalne organizacije imaju autonomiju koaliranja, a onda ih kaznite?

- Jasno smo rekli da naša istarska organizacija nije raspuštena zbog sporazuma s IDS-om nego zbog potpune političke pasivnosti u Puli i Istri. Sve dosadašnje ideje i inicijative bile su plod pojeinih istarskih članova SDP-a, a ne stranačke organizacije.

Zbog čega tvrdite da Pula sve više stagnira?

- Činjenica je da je u devedesetima IDS branio Istru u doba autoritarnog režima Franje Tuđmana. Zajedno sa SDP-om, HNS-om i još nekim strankama, IDS je bio jedan od jamaca buduće demokratizcije Hrvatske. Ali kada ste na vlasti dugo kao što je IDS, potrebne su promjene. Žao mi je, ali i u Istri i u Hrvatskoj vidim gradove koji napreduju brže nego Pula, rekao je Peđa Grbin za Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa