Natura Studio uspješno prebrodila krizu u građevinskoj branši

0
Novi standardi koje na proizvodu Natura Dom ne može pratiti nii jedan konkurent
Novi standardi koje na proizvodu Natura Dom ne može pratiti nii jedan konkurent

Godina na izmaku bila je obilježena ozbiljnom gospodarskom krizom u Hrvatskoj, kao i ostatku Europe. Jedna od najteže pogođenih gospodarskih grana u Hrvatskoj bila je građevinska djelatnost: u posljednje četiri godine bilježi gubitak 30.000 radnih mjesta, a samo u prvih šest mjeseci 2012. izgubljeno je oko 5000 radnih mjesta - i uprkos ambicioznim najavama ‘investicijskog tsunamija’ iz Vlade, taj trend nije zaustavljen u drugoj polovici godine. Trenutna zaposlenost kapaciteta u graditeljstvu je ispod 40 posto, a u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja sve nade u preokretanje trenda polažu u energetsku obnovu zgrada, te energetski učinkovitu novu gradnju.

Natura Studio u novom poslovnom zamahu

Uz velike probleme hrvatskih građevinskih divova o kojima izvještavaju mediji (Ingra, Tehnika, Dalekovod, Konstruktor...), kriza se neminovno prelila i na manje tvrtke. Problemi kao što su kašnjenje u ispunjavanju ugovorenih rokova, nelikvidnost, poremećaj u cash-flowu i drugim poslovnim parametrima tmurna su svakodnevica u branši. Iznimka nije bila niti tvrtka Natura Studio iz Pule, koja je, priznaje direktor i vlasnik Davor Pentek, nekolicini naručitelja nihovih montažnih kuća visoke kvalitete (i niske potrošnje energije – energetski učinkovita gradnja) ‘Natura Dom’ također kasnila u isporuci, o čemu je naš portal bio izvjestio.

"Nekim smo naručiteljima kasnili zbog objektivno teških okolnosti u branši koje su utjecale na naše dobavljače – pa slijedom toga i na naše ispunjavanje rokova prema krajnjem naručitelju, a negdje je krivnja podjednako bila i na nama i na samim naručiteljima, koji nisu ‘odradili’ svoj dio pogodbe vezan uz vađenje potrebnih dozvola.

Na to su se nadovezali, blago rečeno, nekorektni potezi jednog tržišnog konkurenta uslijed čega je nekolicina naručitelja donekle ishitreno i nepotrebno reagirala. Sa zadovoljstvom mogu potvrditi da je vrijeme dovelo stvari na svoje mjesto. Poremećaj u cash-flowu tvrtke nastao na opisani način poremetio nam je poslovne planove, a svemu je na neobičan način kumavala i iznimna kvaliteta našeg proizvoda.

Naime, upravo je iznimna kvaliteta montažnih kuća Natura Dom, kao i besprijekorne reference iz prijašnjih godina bila ‘krivac’ za veliki broj narudžbi - koje potom jednostavno nismo uspjeli odraditi u dogovorenim rokovima zbog opisanih okolnosti i poremećaja. No, sretan sam kako mogu potvrditi da smo danas zaostatke u najvećoj mjeri sanirali, te da su problemi sada iza nas. Štoviše, kako bismo se zahvalili našim kupcima na vjernosti i razumijevanju, napravili smo i novi iskorak u kvaliteti koji nas čvrsto pozicionira na vodeću poziciju na hrvatskom tržištu po omjeru cijene i kvalitete montažne gradnje", kaže Pentek.

Davor Pentek (Foto: Screenshot Youtube)
Davor Pentek (Foto: Screenshot Youtube)
Natura Dom – novi standard u kvaliteti montažne gradnje

Klijenti Natura Studia od tvrtke su kao nadoknadu za kašnjenje u predaji njihovih objekata dobili besplatno dodatne radove i druge pogodnosti, a radimo na rješavanju i preostalih zaostataka, čime ćemo ispuniti sve obveze prema našim naručiteljima, na obostrano zadovoljstvo.

"Brojni zainteresirani klijenti koji su oklijevali s narudžbom sada nam se javljaju privučeni kvalitetom našeg proizvoda, jer u maloj sredini kao što je naša vijesti iznimno brzo putuju ‘od usta do usta’. Dodatan poticaj su i novi standardi nisokenergetske montažne gradnje koje smo postavili s najnovijim poboljšanjima na našem proizvodu Natura Dom, koje ne može pratiti niti jedan konkurent na hrvatskom, ali niti regionalnom tržištu.

Naime, dodatno smo ojačali već superiornu izolaciju zida i stropa i na taj način dobili najbolji koeficijent na tržištu: U=0,089 W/m²K - koeficijent pasivne kuće kao standard u gradnji Natura Doma - i to bez promjene cijene. Tu su i dodatni iskoraci u kvaliteti Konstrukcija od lameriranog drveta debljine 20 cm s ojačanim nosivim lameliranim gredama, ram 20x20 cm dodatno ojačan čeličim spregovima, s povećanim vezama na mjestima vezivanja u zonama opterećenja za dodatnih 120 %, korištenje trostruke oplate Fermacel ploča od 15 mm debljine, posebna ukruta nosivog stropa gredama od 20 cm s čeličnim spregovima, korištenje bezcemetnog ljepila visoke kvalitete (po cijeni 11 puta skuplje od prosječnog ljepila) za fasadu, kao i korištenje 15 centimetarskog stiropora s grafitnim zrncima - takozvani dalmatiner - s 20 % boljim karakteristikama (vrijednosti kao cca 18 cm klasičnog bijelog stiropora za fasade), koji s 25 cm vune postiže najbolje koeficijente standardne niskoenergetske montažne gradnje u Hrvatskoj. Tu je i korištenje karbonskih vlakana kao elementa za postizanje dodatne tvrdoće zaštitnog sloja fasade u završnom sloju, što daje fasade iznimno visoke kvalitete.

Ako tome dodamo i našu superiornu standardnu debljinu zida od 45 cm po cijeni identičnoj onoj kvalitetom i koeficijentima daleko slabijoj uobičajenoj ponudi na hrvatskom tržištu montažne gradnje, te izolaciju stropa s 45 cm vune (ukupna debljina stropa je 47 cm), te posebne uvjete plaćanja po situaciji, koji sav rizik poslovnog odnosa s klijenta prebacuje na našu tvrtku - doista možemo reći da naručitelj Natura Doma za prosječnu cijenu dobiva iznad prosječnu kvalitetu", objašnjava Pentek.

Natura Studio poziva sve zainteresirane da provjere njihovu novu ponudu
Natura Studio poziva sve zainteresirane da provjere njihovu novu ponudu
Akcijska ponuda do kraja 2012.

"Na ovaj smo se novi iskorak odlučili zahvaljujući velikom interesu koje tržište u posljednje vrijeme iskazuje za kvalitetu proizvodnje. Naime, kada se završi fasada i kuća oboji iznutra, na prvi pogled sve kuće izgledaju jednako - no to ni izbliza nije istina", objašnjava Pentek.

Natura Studio poziva sve zainteresirane da provjere njihovu novu ponudu i u detaljnoj se prezentaciji uvjere u superiorni odnos cijene i kvalitete, posebiceu trenutnom promotivnom razdoblju: naime, gradnja dogovorena u sezoni 2012. naručiteljima osigurava dodatne cjenovne pogodnosti ­, kao i vrijedan poklon! Više informacija možete pronaći na www.naturastudio.hr.

Hrvatska na začelju energetske učinkovitosti u zgradarstvu

Više od 80 posto građevina u Hrvatskoj ne zadovoljava sadašnje propise o toplinskoj zaštiti, a efikasno korištenje energije podrazumijeva primjenu energetski efikasnih materijala, uređaja, sustava i tehnologija s ciljem smanjenja utroška energije uz postizanje istog efekta - toplinskog, rashladnog itd. Potencijal energetskih ušteda u zgradarstvu je velik, jer zgrade sudjeluju sa 42,3 posto u ukupnoj potrošnji energije. U onima građenim prije 1987. za grijanje se po četvornom metru troši 200 do 250 kilovatsati energije, a postavljeni nacionalni cilj je smanjiti potrošnju na 50 do 80 kilovatsati.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa