Sjećanje na žrtve Vukovara obilježava se i u Puli: U logore su planirali zatočiti 100 tisuća civila

0
Ivan Dumenžić
Ivan Dumenžić

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), podružnice Istarske županije Ivan Dumendžić i predsjednik  Hrvatske udruge vojnih invalida Domovinskog rata HVIDRA-e Pula Ivica Lerotić, 13. studenog najavili su prigodan program koji će se održati u Puli i Vukovaru.

Knjigu ćemo pokloniti pulskim školama kako bi učenici više cijenili roditelje i hranu koja im je svaki dan na stolu

Sjećanje na Vukovar 1991. obilježit će se od 13. do 20. studenog, a već 13. njegovi će organizatori iz Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnice Istarske županije, gostovati u emisiji Zapadna strana TV Nove. U srijedu, 14. studenog u 18 sati bit će misa u pulskoj Katedrali, a potom u Domu hrvatskih branitelja otvorenje izložbe djela Mate Sabljića, kipara koji je napravio 12 djela koja obilježavaju žrtve stradale u ratu. Potom slijedi predstavljanje knjige Danijela Rehaka „Putevima pakla“ uz prigodni glazbeni program Gimnazije Pula.

„Knjigu ćemo pokloniti pulskim školama kako bi učenici doznali o paklu logora koji su, nažalost mnogi prošli te na taj način naučili više cijeniti roditelje, hranu koju im svaki dan serviraju na stol, kako bi suzbili vršnjačko nasilje i educirali ih o tome kako još nisu pronađeni ostaci svih osoba nestalih u ratu“, rekao je Dumenžić.

„Riječ je o velikom projektu kojeg provodimo s Istarskom županijom, a s obzirom da u školama više nema predmeta obrana i zaštita te mladi više ne služe vojni rok, nemaju gdje čuti i naučiti stvari poput međunarodnog ratnog prava, što su logori, Crveni križ… U knjizi je i popis 8000 osoba koje su boravile u logorima“, dodao je Dumenžić i naglasio kako Beograd i danas opovrgava bitne činjenice koje valja iznijeti.

Lerotić: Imao sam uz obilježje YU- B broj 006037 po kojem je bilo vidljivo da su u logore planirali zatočiti 100.000 civila

I Dumendžić i Lerotić prošli su pakao logora. Dumendžić je ondje boravio sa svega 20 godina, dok je Lerotić bio u dva logora te je oživljavanje tih mučnih uspomena za obojicu izuzetno teško. „Imao sam uz obilježje YU- B broj 006037 po kojem je bilo vidljivo da su u logore planirali zatočiti 100.000 civila. Ja sam u sobi bio s desetogodišnjim dječakom, a bilo je slučajeva da su uoči dolaska predstavnika međunarodnog Crvenog križa, osobe koje su trebale biti oslobođene, lišili broja koji im je obilježavao identitet i skrivali kako ih ne bi predali“, priča Lerotić koji je u logoru proveo 271 dan.

Ivica Lerotić
Ivica Lerotić

Uz 65 knjiga „Putevima pakla“ školama u Županiji donirati će se i 10 knjiga „Sunčica“ u kojoj svoje ispovijesti pričaju žene silovane u ratu, koje danas nemaju nikakav status te o njima nitko ne govori kao o sudionicama rata.

Program se nastavlja 15. studenog u 18 sati kada će se održati misa u crkvi Sv. Antuna za generale, a u subotu, 17. studenog, organiziran je odlazak autobusom u Vukovar gdje će se održati misa u kapelici Na putu spasa te je organiziranje sudjelovanja u komemoraciji u Vukovarskoj bolnici.

U nedjelju, 18. studenog u 10 sati u Vukovaru kreće mimohod sjećanja, od bolnice do Braniteljskog groblja, dok će se istoga dana u 18 sati u Vukovarskoj ulici u Puli, već tradicionalno paliti svijeće. U 19 sati u pulskoj crkvi Sv. Antona održat će se misa. Valja napomenuti kako se mimohod u Vukovaru održava sedmi put, a 240 svijeća koje će se zapaliti sjećanje su na isto toliko mučki ubijenih ranjenika vukovarske bolnice.

19. studenog u 10 sati bit će komemoracija u Borovo komercu i obilazak memorijalnog doma Blago Zadro na Trpinskoj cesti te misa u crkvi gospe Fatimske u Borovu naselju.

Nakon posjeta memorijalnom domu Ovčara 20. studenog u 9 sati, slijedi povratak iz Vukovara u Pulu. Lerotić, koji je 1993. prognan iz Vukovara te je u Pulu došao s jednom vrećicom, veli da je u ratu izgubio oca, suprugu, nećakinju i brata koji nikada nije pronađen. „Zahvalan sam Istri koja nas je prihvatila i postala dom za mnoge Vukovarce u protekla dva desetljeća“, kazao jeLerotić. (Tekst i foto: Paola Albertini

Ivan Dumenžić i Iivica Lerotić
Ivan Dumenžić i Iivica Lerotić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa