Milanović: Nekorektno je da nas ovako vuku za nos

0
Jakovčić je Milanovića usporedio s Franjom Tuđmanom (Foto: rtl.hr)
Jakovčić je Milanovića usporedio s Franjom Tuđmanom (Foto: rtl.hr)

U vrhu SDP-a, a samim time i hrvatske Vlade, konsternaciju je izazvala izjava Ivana Jakovčića, koji je Zorana Milanovića usporedio s Franjom Tuđmanom. Iako odbijaju nastaviti ovu polemiku, koja se sve više pretvara u otvoreni sukob, visoki izvor iz SDP-a u razgovoru za Jutarnji list objasnio je zašto Jakovčić pokušava zaoštriti sukob.

Dva razloga

Iz objašnjenja ovog visokorangiranog dužnosnika, dva su razloga zbog kojih dugogodišnji neprikosnoveni vođa Istarskog demokratskog sabora pokušava maksimalno zaoštriti političke prilike u Istri. Oba razloga su u velikoj mjeri povezana s distribucijom novca i moći.

Problem Plomin

Prvi, u IDS-u su zbog predizborne kampanje odlučili napasti projekt TE Plomin 3, iako se donedavno nisu protivili. Štoviše, zahvaljujući gradnji Plomina, lokalna zajednica počela je dobivati znatnu financijsku stimulaciju, koju nije odbila, a sada je promijenila mišljenje. Osim što se radi o populizmu, ujedno je riječ i o antiposlovnom ponašanju najjače istarske stranke

Drugo, u SDP-u su duboko uvjereni kako Ivan Jakovčić tek pro forme uskoro odlazi s položaja predsjednika IDS-a, a zapravo, na svaki način pokušava utjecati kako bi IDS izabrao nasljednika koji će i u budućnosti ostati pod njegovom kontrolom.

“Tako se vodi mafija, a ne političke stranke. U ozbiljnim političkim strankama, predsjednik koji odlazi prepušta poslove svojem nasljedniku i više ne pokušava utjecati na stranku. A ovo što radi Jakovčić, upravo je pokušaj da i nakon idućih izbora nastavi iz sjene kontrolirati IDS”, izjavio je visoki izvor SDP-a za Jutarnji list.

Uostalom, premijer Milanović je prije dva dana također kritizirao Jakovčićevo protivljenje projektu TE Plomin. “Smatram nekorektnim da nas se nekoliko mjeseci nakon dogovora vuče za nos”, rekao je Milanović.

Unatoč žestokoj polemici, tijekom posljednjeg vikenda u SDP-u je prevladalo stajalište o spuštanju intenziteta sukoba s Istarskim demokratskim saborom. Pretpostavka je sljedeća: Jakovčiću odgovara sukob sa SDP-om jer na ovaj način preusmjerava pažnju javnosti od IDS-a u kojem traju unutarnja preslagivanja. Damir Kajin je najavio kandidaturu za istarskog župana, a ispitivanja javnog mnijenja daju mu velike izglede za pobjedu.

Slučaj Kajin

Pobijedi li Kajin, izvjesna je eliminacija nekoliko stotina ljudi bliskih Jakovčiću, koje je IDS-ov lider razmjestio u županijskim institucijama, i preko kojih je i ubuduće planirao utjecati na istarske prilike. Razumije se da IDS-ovom establishmentu ne odgovara ovakav scenarij i sve će pokušati da ga spriječe.

Druga strana

Dodatnu komplikaciju stvara i prevladavajući stav unutar SDP-a, u kojemu također Kajinu ne žele dati bezuvjetnu podršku.

Najblaže govoreći, Damir Kajin nije pretjerano pouzdan partner; iako je cijelu karijeru pripadnik lijevo-liberalnog političkog bloka, nerijetko je napadao, a povremeno i opstruirao zajedničku politiku ovih stranaka.

Konačna odluka

Osim toga, prilično se kompromitirao aktivirajući povlaštenu mirovinu, i to će mu predstavljati problem u nadolazećoj utrci za župana.

Zato su u SDP-u procijenili kako je najbolje idućih mjesec-dva pričekati razvoj situacije unutar IDS-a i tek tada definitivno odlučiti na koji će način nastupiti na izborima za Istru, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa