Pula Boat Fair: Želite li da vam jahtu opremi Krleža?

0
Krešimir Krleža
Krešimir Krleža

Pula Boat Fair u Puli je drugu godinu za redom okupio sve one koji imaju veze s nautikom, brodovima, ili pak brodskom opremom. Naime, od 19. do 22. listopada na Karolini se održava Međunarodni sajam proizvođača i distributera brodske opreme.

Iako je nekima možda teško zamisliti da u ova recesijska vremena netko posjeduje, ali i oprema, bolje reći uređuje brodove, tomu je zaista tako. Nije lako, rekli su mi izlagači, ali radi se, a situaciju, čini se uglavnom „spašavaju“ stranci.

Samootpuštajuće sidro
Samootpuštajuće sidro

Tako je barem kada je riječ o uređenju i opremanju interijera brodova, što mi je i potvrdio Krešimir Krleža čija se tvrtka Krleža interijeri d.o.o. bavi upravo izradom interijera na plovilima. „Naši su klijenti u 80 posto slučajeva stranci čije vizualne želje nastojimo ispuniti. Mi im složimo skicu i ako su zadovoljni, po njoj krećemo s uređenjem i opremanjem njihovih brodova“, rekao mi je Krleža te uz smiješak dodao kako klijente ponekad zbuni njegovo ime. Prema potrebama, njegova firma klijentima osigurava i instalacije, tapetara za brod i slično. A oni sami u opremanju brodova koriste samo vrhunske, jako skupe ali kvalitetne materijale, uglavnom drvo – bukvu, američku trešnju, ruski bor, tikovinu, mahagonij, sve u boji po želji. Kako mi je Krleža rekao, klijenti su im najčešće tzv. čarter firme, a u manjem postotku privatne osobe. No kako ne bi ispalo da rade samo sa skupim materijalima i stranim klijentima, Krleža je istaknuo da za naše brodice izrađuju jarbole.

„Ti su jarboli posebni po tome što su šuplji pa se u njih mogu sakriti kablovi“, rekao mi je i ispričao kako sa još dva suradnika radi u Premanturi, a surađuju i sa desetak firmi. „Za ovaj sam se posao educirao u Njemačkoj, kod nas nema školovanja za opremanje interijera brodova, koji ponekad i dizajniramo. Iako bi nam posao mogao ići puno bolje, s obzirom na situaciju, ne mogu se požaliti“, rekao mi je na kraju.

Željko Ugrin iz Tehničkog centra Rijeka na sajmu predstavlja Udrugu inovatora Hrvatske
Željko Ugrin iz Tehničkog centra Rijeka na sajmu predstavlja Udrugu inovatora Hrvatske

Na Pula Boat Fairu okupili su se i hrvatski inovatori, a član Udruge hrvatskih inovatora, Željko Ugrin iz Tehničkog centra Rijeka, ispričao mi je zanimljivosti o nekima. Sami inovatori, na žalost nisu na sajmu, no njihovi su nagrađivani radovi ovdje jako dobro istaknuti.

„Samootpuštajuće sidro izumio je Ante Perica, bivši policajac. Nažalost, dobio je otkaz u struci, ali svoj je izum uspješno uspio plasirati na američko tržište“, rekao mi je Ugrin i dodao: „Inovatori su doista ljudi sa žicom, riječ je o pravim genijalcima“. Među njima je i jedan osamdesetogodišnjak, Mario Gržinić koji je osmislio pneumatski alat, a mnoštvo je luksuznih jahti za koje su naši inovatori dobili zlatne medalje na raznim sajmovima. „Njihova je odlika što su jako ekonomične, a na tržištu postižu enormne cijene“, rekao mi je Ugrin koji smatra da su naši inovatori, posebno kada je o brodogradnji riječ, u rangu sa svjetskim inovatorima i bez problema mogu im parirati.

Program sajma je bogat, a posebno se željno očekuju međunarodni poslovni susreti koji će se održati 20. listopada, a trebali bi proizvođačima brodske opreme pomoći u sklapanju poslova.

Na Pula Boat Fairu izlaže 25 posto više izlagača nego prošle godine, njih preko 120, a može ih se obići od 10 do 19 sati, zaključno sa subotom (22. listopad). (Tekst i foto: Paola Albertini)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa