Istarski HDZ: Porezom na nekretnine udara se na najsiromašnije

0
Roce: Konferencija je sazvana u simbolično vrijeme 5 minuta do podne
Roce: Konferencija je sazvana u simbolično vrijeme 5 minuta do podne

"Sazvali smo tiskovnu konferenciju u 5 minuta do 12 sati da simbolično kažemo kako je zadnji trenutak da se razmisli i upozori o najavljenom porezu na imovinu", rekao je na konferenciji za novinare, 12. studenog u Pazinu, Marino Roce, predsjednik istarskog HDZ-a

Smatramo, kazao je Roce, da je porez već samom svom naslovu "porez na imovinu" neiskren, jer je u suštini to porez na nekretnine, a ne porez na imovinu. Smtramo, dodao je Roce, da mu se iz više razloga treba suprotstaviti, pa stoga pozivamo građane da se obrate onima za koje su dali svoj glas.

"Kad se ovcu ošiša potrebno je čekati neko vrijeme i hraniti je da bi je ponovo mogli ošišati. Ovdje je izgleda da se narod šiša i šiša, a počeli su tražiti dlaku i ispod kože", rekao je Roce, opisujući slikovito politiku Vlade. Naglasio je kao se radi o poreznoj represiji, jer je premijer priznao da gospodarstvo pada, a da je ubiranje poreza veće. Svrha ovog poreza nije stabilizacija, odnosno boljitak građana, već preživljavanja ove Vlade koja ne zna pokrenuti i nije pokrenula gospodarstvo, a svi njihovi zakoni donose suprotan efekt, rekao je.

Marino Roce
Marino Roce
"Najavili su da će, ako gospodarstvo ne krene, u rujnu otići sa svojih mjesta. Gospodarstvo nisu pokrenuli,a na svoja su obećanja očito su zaboravili", rekao je Marino Roce i dodao kako se svakim danom sve više radnih mjesta zatvara, a Vlada nema ideje za pokretanje gospodarstva čime bi se povećali porezni prinosi. U tom smislu, kaže, osuđujemo ovakav porez jer se njime udara na kulturu i na naviku ovog naroda koji je bio vrijedan, radio i koji je svoju ušteđevinu od rada uložio u krov nad glavom, a sada ih se želi uputiti porezno represijom da prodaju ono što su svojim radom stekli.

"Mislimo da je ovaj put poguban i u tom smislu pozivamo građanstvo da se javno protiv toga pobuni i da se bar poštuje egzistencijalni dio, da se u provom redu ne oporezuju oni stanovi ili kuće u kojima ljudi žive, a ne na ovaj način prikazivat kao porez kao na imovinu, a s druge strane smanjivati trošarine na dijamante ili neoporezivati bankarski sustav, a udariti na običnog čovjeka", rekao je Roce i na kraju naglasio kako u recesiji treba poticati potrošnju, a ne blokirati potrošnju kao što se to radi ovakvom poreznom politikom.

Kajfeš: Poklonimo Liniću nekretnine pa neka se on brine kako će platiti porez

Zrinko Kajfeš, predsjednik GO HDZ-a Pule, Linićevu politiku nazvao je "Dao bog da imao pa nemao". Naime, kako kaže Kajfeš, porezima koje uvodi, Vlada se uopće ne osvrće na tradiciju, koja nalaže da se stvori dom, kuća, imanje. "Suprotno tome, Linić nas želi naučiti da je najveći grijeh imati nešto", naglasio je Kajfeš.

Linićeva politika, kaže Kajfeš, podsjeća na politiku 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, "imaš kuću vrati stan", a porezi koji se uvode, neće pogoditi bogate, već ljude koji imaju najmanja primanja.

"S obzirom da ga želi uvesti 1. travnja, možda je uvođenje poreza prvoaprilska šala, pa se i mi možemo našaliti", rekao je Kajfeš i u tom pogledu predložio da je možda najbolje da svi koji imaju viška prostora nekretninu poklone Liniću pa neka onda on misli kako će platiti porez. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Zrinko Kajfeš (desno)
Zrinko Kajfeš (desno)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa