Građani oprez, pojavili su se krivotvoreni euri

0
Obratite pozornost na novčanice koje primate
Obratite pozornost na novčanice koje primate

Rovinjska je policija u petak, 9. studenog oko 17 sati zaprimila prijavu 47-godišnjaka iz Rovinja o pojavi krivotvorenih eura. Naime, nepoznati je muškarac u mjenjačnici u Ulici Trg na mostu promijenio 5 novčanica po 200 eura, za koje je 47-godišnjak naknadno  utvrdio da se radi o krivotvorinama.

Kaznenim djelom oštećena je  tvrtka iz Rijeke za više tisuća kuna. Policija poduzima mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja, izvijestila je istarska policija.

Krivotvoreni euri su bolje kvalitete nego krivotvorene kune pa ih je teže prepoznati

Policijska uprava istarska ponovno upozorava građane da obrate pozornost na novčanice koje primaju te da novac mijenjaju u ovlaštenim mjenjačnicama i drugim za to predviđenim institucijama, a ne na sumnjivim mjestima.

Prema podacima HNB-a, u prvih šest mjeseci na području Republike Hrvatske otkriveno je više krivotvorenih novčanica eura nego kuna. Svakako je bitno napomenuti da su krivotvoreni euri bolje kvalitete nego krivotvorene kune, što otežava njihovo prepoznavanje.

Stoga, kako bi bili sigurni da je novčanica koju ste primili originalna, podsjećamo na koji način možete provjeriti autentičnost novčanice: osjetite teksturu novčanice – papir je napravljen od pamučnih niti u posebnom tkanju te je kao takav tvrđi, izdržljiviji i otporniji na ''habanje'' od komercijalnih papira od celuloze; okrenite novčanicu prema izvoru svjetlost – morate vidjeti vodeni znak, zaštitnu nit i brojeve nominalne vrijednosti, koji se nalaze sa svih strana novčanice; pogledajte novčanicu pod kutem – potražite hologramski simbol i elemente tiskane prelijevajućom bojom, ukoliko ste u mogućnosti, obavite dodatne provjere uz pomoć UV svjetiljke, povećala, IR kamera i slično; ukoliko posumnjate u ispravnost primljenih novčanica, nazovite policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijavite najbližoj policijskoj postaji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa