Kajin mons. Kutleši zaželio da se upozna s mentalitetom Istrijana

0
Damir Kajin, potpredsjednik IDS-a
Damir Kajin, potpredsjednik IDS-a

“Razlog bojkota ne može biti vrijeđanje nekog zastupnika, na to smo ja i kolege Kukuriku koalicije već navikli. Pravi razlog bojkota Sabora je taj što je HDZ počeo otvoreno bez suzdržavanja zlorabiti institucije vlasti za svoj izborni nastup”, poručio je Damir Kajin, potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik na konferenciji za medije održane 19. studenog u prostorijama IDS-a u Puli. Kajin je naveo kako je na djelu agonija HDZ-a i njegovih satelita koji su osobne interese stavili iznad nacionalnih.

„Nije problem što izvršna vlast i HDZ prolaze agoniju, problem je što je država u poluraspadnom stanju, a takvo stanje još uvijek fermentira“, smatra Kajin i dodaje: „Žalosno je da se sve svodi na ucjenu da ako se oporba ne vrati u Sabor neće biti mirovina, plaća i socijale... S ovom ucjenom HDZ svjesno obmanjuje javnost, jer je svima jasno da jedino što može ugroziti plaće i mirovine jest da HDZ ponovi vlast“, zaključuje Kajin.

Vezano za posljednja događanja oko suđenja Ivi Sanaderu, Kajin je komentirao i sramotno jamstvo Luke Bebića, predsjednik Hrvatskog sabora, za kojeg smatra da je s pravnog stanovišta postupio legitimno dok je sa političkog poslao poruku da su svi visokopozicionirani članovi Vlade proizvod Ive Sanadera.

Kajin se osvrnuo i na “tihu” smjenu biskupa Ivana Milovana istaknuvši kako je do ove situacije došlo isključivo zbog novca. Kajin je zaželio mons. Kutleši, svećeniku iz Mostarsko-duvanjske biskupije, da se upozna s mentalitetom Istrijana i neka ne donosi odluke preko koljena, napomenuvši da kao što je povijest Istre drugačija od povijesti drugih krajeva Hrvatske, tako je i povijest „istarske Crkve“ drugačija od povijesti hrvatske Crkve.

Potpredsjednik IDS-a komentirao je i prozivanja u vezi stanja u školstvu u Istri, istaknuvši da je od 1993. godine do danas u Istri adaptirano, odnosno sagrađeno 29 škola i otprilike 15 školskih i gradskih dvorana.

„Istarska županija, gradovi i općine su izdvojili najmanje 320 milijuna kuna, dok je za dvorane osigurano otprilike 400 milijuna kuna. Daleko od toga da je to dostatno, ali daleko od toga „da je materijalni i prostorni“ položaj školstva u Istri lošiji nego drugdje u Hrvatskoj“, smatra Kajin, naglasivši da ima nekoliko izuzetaka (Sveučilište i muzička škola u Puli) što valja odmah riješiti. „Po kapitalnim investicijama, odnosno autonomnim sredstvima županije, gradova, općina  Istra je u vrhu ulaganja u školstvo u RH“, podsjetio je Kajin.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa