Jakovčić u ratu s premijerom: Milanović je za Istru novi Franjo Tuđman

0
Nakon višednevne šutnje Jakovčić je reagirao povodom nedavnih političkih sukoba (Foto: Jutarnji list)
Nakon višednevne šutnje Jakovčić je reagirao povodom nedavnih političkih sukoba (Foto: Jutarnji list)

- Da, ovo što Zoran Milanović radi Istri posljednji je činio Franjo Tuđman u devedesetima. Unatoč svemu što se događa, IDS ne namjerava istupiti iz Vlade i naš ministar turizma Veljko Ostojić nastavit će svoj posao raditi kvalitetno i dostojanstveno - rekao je istarski župan Ivan Jakovčić u razgovoru za Jutarnji list.

Nakon višednevne šutnje Jakovčić je reagirao u povodu dva recentna politička sukoba: sa SDP-om, u kojemu su odlučili raskinuti već potpisani sporazum s IDS-om o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima, ali i u povodu najave Damira Kajina da se, bez obzira na stajalište stranke, planira kandidirati za Jakovčićeva nasljednika na položaju istarskog župana.

Uz konstataciju kako većina Istrana također smatra da je Milanović posljednjom odlukom destabilizirao Istru, Jakovčić je za Jutarnji pokušao argumentirati tu tezu.

- Šest mjeseci prije izbora vrh SDP-a je raskinuo koaliciju s IDS-om, i to nikako ne može biti unutarstranačko pitanje. Ne zaboravite da je Dino Kozlevac predsjednik Županijske skupštine, a SDP ima i podžupana i nekoliko drugih članova u vodstvu Županije. Smjenjujući lokalno vodstvo SDP-a na čelu s Kozlevcem, Milanović je derogirao sporazum SDP-IDS i izazvao mogućnost da socijaldemokratski predstavnici odstupe i sa svojih funkcija u Županiji. Ako to nije destabilizacija, što onda jest, ali IDS to neće dopustiti - kritičan je Jakovčić.

Zoran Milanović je, naime, još ljetos na jednoj od sjednica Predsjedništva jasno rekao da na lokalnim izborima trebaju u Istri postati prepoznatljivi. A to, kako nam je rekao jedan SDP-ovac, neće moći ako stalno "šepa" uz IDS, što je forsiralo dosadašnje vodstvo u Istri.

Raskid koalicije

- Što će mi konji koji ne trče - tako je navodno Milanović nedavno komentirao situaciju svoje stranke u Istri, aludirajući upravo na to stalno forsiranje koalicija s IDS-om umjesto da pokušaju sami, za što smatra da SDP u Istri itekako ima dobre predispozicije. Nekoliko mjeseci poslije odlučio je raskinuti koaliciju s IDS-om koja je dogovorena bez njegova odobrenja.

Kajin želi Županiju

Istodobno se odvija i Jakovčićev unutarnji sukob s Damirom Kajinom koji ga je više puta optužio kao uzurpatora koji je IDS iz regionalne stranke pretvorio u klijentelističku grupaciju pod apsolutnom Jakovčićevom kontrolom.

Zbog toga je Kajin odlučio izići na izbore 2013. i, s IDS-om ili bez njega, postati idući istarski župan.

Premda je poznato da vodstvo IDS-a na tom položaju želi Valtera Flegu (koji je vrlo sposoban gradonačelnik Buzeta), Jakovčić će na sjednici stranačkog Predsjedništva, zakazanoj za utorak, iznijeti nov i prilično neočekivan plan.

Idućeg IDS-ova kandidata za župana neće birati stranački gremi, nego približno 5000 članova Istarskog demokratskog sabora. Prihvati li njegov prijedlog Predsjedništvo stranke, izbori u IDS-u prema načelu "jedan čovjek - jedan glas" trebali bi se održati do kraja godine.

Sličan je postupak proveo prije četiri godine tadašnji Jakovčićev protukandidat Plinio Cuccurin, koji je vodio listu nazvanu Ladonja, a 2009. su na isti način članovi SDP-a izabrali Ivu Josipovića za stranačkog kandidata za predsjednika države.

Etička obaveza

Sada sličan postupak zagovara i Jakovčić koji je najavio da će 2013. napustiti aktivnu politiku. Prođe li njegov prijedlog, od Damira Kajina i ostalih kandidata zatražit će da potpišu etičku obvezu kako u kampanji neće vrijeđati suparnike te kako će prihvatiti odluku IDS-ova članstva.

Sa zanimanjem se očekuje reakcija Damira Kajina. Jer, Ivan Jakovčić gotovo sigurno ne bi predložio ovakav izbor da ne vjeruje kako će pobijediti Valter Flego, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa