Na pomolu nova koalicija: Kajin, SDP, HNS i HSU zajedno protiv IDS-a?

0
Zoran Milanović, Ivan Jakovčić i Damir Kajin - vrijeme idile je prošlo
Zoran Milanović, Ivan Jakovčić i Damir Kajin - vrijeme idile je prošlo

Damir Kajin će u utorak na sjednici Predsjedništva IDS-a zatražiti da stranka podrži njegovu kandidaturu za župana. Iz redova bliskih vrhu IDS-a doznajemo da će Predsjedništvo najvjerojatnije zauzeti stav da se i u njegovom slučaju poštuje stranački statut, a to znači da njegovu kandidaturu najprije treba podržati njegova izborna baza, a to je Zajednica podružnica Buzeštine.

Naime, prema Statutu IDS-a, svaka Zajednica podružnica može istaknuti samo jednog kandidata (u ovom slučaju za župana) i to s područja koje pokriva ta Zajednica. U slučaju Kajina to je posebno bitna odredba s obzirom da Zajednica podružnica Buzeštine kao svog kandidata za župana planira predložiti aktualnog buzetskog gradonačelnika Valtera Flegu.

Naravno, prilikom glasovanja članovi Predsjedništva ZP Buzeštine mogu veću podršku dati Kajinu nego Flegu i tada bi Kajinova kandidatura dobila na težini. Flego je navodno već rekao da bi i sam odustao od kandidature kada u svom Buzetu ne bi dobio većinsku podršku.

No, čini se da se Kajin već pomirio s time da u svojoj stranci neće dobiti podršku za kandidaturu, pa posljednjih tjedana, zajedno sa Stevom Žufićem, Marinom Folom, Ivanom Herakom i Brankom Ružićem intenzivno radi na okupljanju široke koalicije s kojom se u svibnju 2013. godine namjerava suprotstaviti svojoj sadašnjoj stranci.

Prema tom planu, što nam je potvrdio i jedan SDP-ovac, Kajin neće prijeći u SDP, kao što su neki nagađali, niti će osnovati neki novi IDS. On će biti nositelj građanske liste na izborima za Skupštinu Istarske županije, a kao kandidata za župana podržat će ga i ostale stranke Kukuriku koalicije – SDP, HNS i HSU.

Osim na županijskoj razini, tzv. „Kajinove liste“ formirat će se i u nekim gradovima i općinama, pa će se tako u Poreču IDS-ovom kandidatu suprotstaviti lista koju će formirati Žufić i Herak, u Pićnu će to biti lista Branka Ružića, u Rovinju možda Poropatova… Po svemu sudeći za fotelju istarskog župana na idućim lokalnim izborima borit će se dva Buzećana – Damir Kajin i Valter Flego. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa