Političarima nije u interesu da Istrani zbog TE Plomin plaćaju jeftiniju struju

0
Termoelektrana Plomin
Termoelektrana Plomin

Danas je i službeno započela javna rasprava o Studiji o utjecaju na okoliš „za zahvat Rekonstrukcija TE Plomin – zamjena postojeće Plomin 1, u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta“, što je zapravo ublaženi naziv za treći blok plominske termoelektrane, dvostruko veće snage od „dvojke“.

Rasprava će trajati do 18. studenog i cjelokupna dokumentacija bit će dostupna javnosti za cijelo vrijeme trajanja javne rasprave u upravnim zgradama Općine Kršan i Grada Labina te u holu Županijskog sjedišta u Puli, Flanatička 29.

Javna izlaganja održat će se 27. listopada s početkom u 17 sati u prostorima iznad restorana Riva u Plomin Luci i 28. listopada, također s početkom u 17 sati, u Velikoj vijećnici u upravnoj zgradi Grada Labina, Titov trg 11.

Raspravljali mi ili ne, država je očito naumila graditi TE Plomin 3 a lokalni političari u tome su već prepoznali šansu za realizaciju raznih infrastrukturnih projekata.

No, što će običan čovjek imati od TE Plomin 3, ako bude izgrađena? Radna mjesta sigurno ne, jer i sadašnja dva bloka imaju previše radnika, pa je vjerojatnije da će u TE 2 i TE 3 raditi manje radnika nego sada u TE 1 i TE2.    

Stoga bi žitelji Istre, ili barem Labinštine, kao jednu od mjera obeštećenja zbog rada buduće TE Plomin 3 trebali imati povlaštenu cijenu električne energije. Bio je to i jedan od zahtjeva oporbenih vijećnika u Gradskom vijeću Labina na tematskoj sjednici o TE Plomin 3 kojoj su prisustvovali i predstavnici HEP-a.

Leo Begović, predsjednik Uprave HEP-a, tada je rekao da je to nemoguće, jer po važećim hrvatskim zakonima nitko ne može plaćati povlaštenu cijenu struje. No, slučaj sa šibenskim TLM-om i mostarskim Aluminijem, pokazao je da je zakon lako promijeniti ako za to postoji državni interes.

Plaćanje jeftinije struje, recimo dvostruko manje od uobičajene cijene, objeručke bi prihvatili svi građani i gospodarstvenici s ovog područja i ako postoji imalo političke volje, to je vrlo lako realizirati. Naime, kada počne izgradnja TE Plomin 3, hrvatski premijer bit će član SDP-a, stranke čija su se četiri vijećnika u Gradskom vijeću Labina već izjasnila za jeftiniju struju. Na vlasti u Hrvatskoj bit će i IDS i ako lokalni političari žele osluškivati želje naroda, lako će progurati jedan takav zakon.

Nažalost, to se nikada neće dogoditi, jer niti jednom političaru to nije u interesu. Oni će radije da se sredstva planirana za tzv. prijateljsko okruženje TE Plomin 3 utroše u neke konkretne, okom vidljive projekte, poput bolnica, dvorana, cesta i slično. Naime, slikati se ispred upravo izgrađenog Doma umirovljenika ili asfaltirane ceste mnogo je atraktivnije nego slikanje ispred kondatora za struju. A političarima s njihovim plaćama računi za struju ionako nisu veliki. (Eleonora Vlačić)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa