Može li Milanović iz sukoba s Jakovčićem izaći kao pobjednik? Teško!

0
Ivan Jakovčić i Zoran Milanović (Foto: Danijela Bukvić)
Ivan Jakovčić i Zoran Milanović (Foto: Danijela Bukvić)

Niti 24 sata nakon što je Zoran Milanović suspendirao vodstvo pulskog i istarskog SDP-a, iz te stranke počele su stizati nešto pomirljivije izjave. Najprije je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan rekao da „ne treba povezivati lokalnu koaliciju s odlukom predsjedništva“, a potom je saborski zastupnik Peđa Grbin, nesuđeni SDP-ov kandidat za gradonačelnika Pule, novinaru Glasa Istre rekao kako je odluka o smjeni vodstva istarskog i pulskog SDP-a „interna stranačka stvar i kako nema veze s destabilizacijom odnosa s IDS-om“. 

Je li vodstvo SDP-a možda procijenilo da je odluka o smjeni pulskog i istarskog stranačkog vodstva bila ishitrena ili jednostavno ne žele dizati nove tenzije, nakon Jakovčićeve ofenzive, pokazat će vrijeme, no jedno je sigurno - početni medijski efekt Milanovićeve odluke bio je katastrofalan za SDP, s čime se slaže i većina hrvatskih političkih analitičara.

Tri Milanovićeve pogreške

Milanović je, naime, smjenom svojih istarskih stranačkih kadrova počinio tri krupne pogreške.

Prva je što su Istrani zbog događaja iz 90-ih alergični na bilo kakav pokušaj upravljanja i dirigiranja iz Zagreba. Iako je smjena pulskog i istarskog vodstva SDP-a interna stvar te stranke, ona je mnoge Istrane podsjetila na vrijeme Franje Tuđmana kada su se odluke o Istri donosile na Pantovčaku ili Markovom trgu. Ovime je Milanović pokazao kako, zapravo, jako slabo poznaje Istrijane i ovdašnji mentalitet, što će u kombinaciji s nekim potezima njegove vlade dugoročno naštetiti poziciji SDP-a u Istri.

Druga Milanovićeva pogreška je tajming. Naime, lokalni SDP-ovci smijenjeni su samo sedam dana nakon sjednice Skupštine Istarske županije na kojoj su istarski SDP-ovci podržali zaključak o izgradnji TE Plomin na plin i raspisivanju referenduma. Ako se vrijeme smjene slučajno poklopilo sa sjednicom Županijske skupštine, onda su Milanović i vrh SDP-a političke amaterčine. No, ako je glasanje SDP-ovaca na Županijskoj skupštini zapravo bio povod za smjene, onda je to vrlo opasna poruka kojom se građanima Istre želi poručiti da je SDP spreman žrtvovati i vlastite ljude samo da Istranima progura TE Plomin C na ugljen.

Treća Milanovića pogreška je što je podcijenio Jakovčića i nije računao da će ovaj sve ove činjenice bogato kapitalizirati u vlastitu korist i na pladnju dobiti slučaj za novo homogeniziranje svojih birača.

SDP pred izbore otvara nepotrebne frontove

Mogu li Milanović i SDP iz ovoga na kraju izaći kao pobjednici? Teško. Kao što smo već rekli, Istrani su jako osjetljivi na diktate iz Zagreba i način na koji je Milanović smijenio pulsko i istarsko vodstvo svoje stranke samo može biti putokaz na to kako bi se upravljalo Istrom da je, kojim slučajem, SDP na vlasti.

No, i bez toga SDP u ovom trenutku u Istri nema niti jedno ime s karizmom koje se ravnopravno može nositi s IDS-ovim kandidatima, pa samostalnim izlaskom na izbore SDP, zapravo, riskira težak poraz i blamažu. To više, što će IDS sve svoje snage usmjeriti na Pulu i Istru, a SDP će istim, ako ne i jačim intenzitetom morati „ratovati“ u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Dubrovniku i mnogim drugim gradovima i županijama, gdje će protiv sebe imati više od jedne liste ili stranke. Upitno je može li SDP izdržati tako iscrpljujuću bitku na čitavom području Hrvatske. I umjesto da izbjegnu fajt gdje je to nepotrebno (protiv IDS-a u Istri ili HNS-a u Zagrebu), SDP-ovci si pola godine prije izbora otvaraju nove i nepotrebne frontove. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa