Nikad nije dovršen

Ovo je brod koji će građani Hrvatske platiti milijardu kuna

24.04.2019 - 21:42
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr

Ovo gore na slici je brod koji će hrvatske porezne obveznike koštati blizu milijardu kuna, donosi Index.hr.

Radi se o brodu za belgijsku Jan De Nul Grupu (JDN) koji je još u kolovozu 2017. bio porinut, što znači da je bio u završnoj fazi izrade. Prema riječima poznavatelja tog posla, radovi su trebali trajati još nekoliko mjeseci.

No brod do danas nije završen pa su Belgijanci, nakon godinu i pol dana natezanja s pulskim brodograditeljima, odlučili dići ruke od svega i naplatiti blizu milijardu kuna jamstava za novac koji su davali Uljaniku kao predujmove za izgradnju broda.

Brod porinut u ljeto 2017. još nije gotov

Na Uljanikovoj internetskoj stranici i danas se može pronaći vijest o porinuću tog broda koji je trebao biti najsnažnije jaružalo na svijetu.

“U Uljaniku je u subotu, 26. kolovoza 2017. godine u 12 sati, s navoza 2 u Puli, u more porinuta novogradnja 500 - 'Willem van Rubroeck'. Riječ je o usisnom jaružalu na vlastiti pogon koje je ULJANIK d.d. ugovorio s luksemburškom kompanijom Dredging and Maritime Management S.A. u sklopu JDN Grupe.

U ime ULJANIK Grupe nazočnima se obratio član Uprave Uljanika, gospodin Marinko Brgić, koji je tom prigodom zahvalio svim projektantima, inženjerima i radnicima na uspješnom sudjelovanju te uloženom trudu i angažmanu u izgradnji ovog broda. Uz predstavnike ULJANIK Grupe, porinuću su nazočili i obitelj brodovlasnika, predstavnici JDN Grupe, predstavnici ureda JDN-a u Uljaniku te predstavnici klasifikacijskog društva Bureau Veritas Hrvatska”, ponosno su objavili iz Uljanika krajem kolovoza 2017.

Belgijanci su Uljaniku, kako je vidljivo iz dokumenta vlade, platili 155,7 milijuna eura, od čega je vlada jamčila za 124,5 milijuna eura, odnosno 922,9 milijuna kuna, koji će sada, s obzirom na to da brod nije završen, stići na naplatu. Tu, naravno, nisu uračunate kamate, tako da se puni iznos penje blizu milijardu kuna, donosi Index.hr

Tweet

Posljednje novosti