Učenici TUŠ Antona Štifanića posjetili hotel Laguna Parentium

08.11.2012 - 08:05
Hotel za grijanje i hlađenje koristi energetski geotermalni potencijal
Hotel za grijanje i hlađenje koristi energetski geotermalni potencijal

Pošto je tema eko dana Turističko-ugostiteljske škola Antona Štifanića bila Samoniklo bilje u prehrani, učenici posjetili su Hotel Laguna Parentium  i provjerili koliko se samoniklo bilje koristi u kuhinji tog hotela.

Na pitanje u kojoj su mjeri u hotelskoj ponudi zastupljena jela od samoniklog bilja šef kuhinje Drago kazao je da se nastoje koristiti lokalni začini poput primjerice ružmarina i salvija, ali jela nije jednostavno ponuditi budući da je nabava takvih namirnica komplicirana.

U prvom redu mora se provjeriti njihovo porijeklo, da nisu rasle na kemijski tretiranom području te da je teško vršiti provjere za tako velike količine. Osim toga i kod korištenja lokalnog voća i povrća ili npr. mesa boškarina teško je osigurati nabavu većih količina. Međutim u hotelu ipak teže tome da se u ponudi nađu regionalna jela poput maneštre ili njoki.

Direktor Silvano Pilar i šefica recepcije Ondina Fabac učenike, koji se školuju za zanimanja u hotelijerstvu, upoznali su s ponudi hotela. Učenici su u pratnji domaćina razgledali smještajne jedinice i dodatnu ponudu, obišli nekoliko soba, restorane, kuhinju, a doznali su i kojim putem hrana dolazi do kuhinje te kojim putem otpad izlazi iz hotela te gdje i kako se privremeno skladišti.

Aldo Damijan poveo je učenike u kotlovnicu kako bi ih pobliže upoznao s ekološki vrlo inovativnim i prihvatljivim načinom grijanja i hlađenja, koji je Plava Laguna implementirala u ovom hotelu. Riječ je o sustavu vrijednom 14 milijuna kuna, a koji koristi energetski geotermalni potencijal zemlje i podzemnih voda, a funkcionira na bazi dizalica topline. Preko tog sustava griju se i hlade sobe, zajedničke prostorije, bazeni, dvorane.

Tweet

Posljednje novosti