Kino Valli po broju gledatelja iznad hrvatskog prosjeka

0

Filmska je Pula nakon niza godina bez ijednoga kina, prije tri godine dobila novo, moderno opremljeno kino - Kino Valli. Tako su i oni koji su odrastali a da nikada nisu vidjeli film na velikom platnu, konačno dobili tu priliku i iskusili čari kinematografije na najbolji mogući način. Kako je jedino pulsko kino posjećeno, koji su planovi i kakve su reakcije publike, pitala sam voditeljicu kina u Puli, Tanju Miličić.

* Koliko je gledatelja od otvorenja do danas posjetilo Kino Valli?
- Gledatelja je od otvorenja do danas bilo više od 213.502. To je statistički gledano godišnje više od hrvatskog prosjeka. Tri godine nakon otvorenja Kino Valli tako je postalo dio pulske svakodnevnice i dokazalo da je unutar jasne koncepcije moguće graditi kreativni i fleksibilan program koji polučuje vidljive i mjerljive rezultate. Pored redovnih posjetitelja i stručnih suradnika, dobro vođenje Kina izrijekom su (tijekom proteklih Festivala i drugih posebnih događanja) potvrdili renomirani filmski djelatnici i znalci iz Hrvatske i svijeta.

* Možete li navesti neke?
- Potvrdio je to i Krešimir Mikić, medijski pedagog, profesor i filmski kritičar na svojoj internetskoj stranici www.kresimirmikic.com: „… Kino Valli je ujedno dokaz kako mjesta koja imaju samo jednu kino dvoranu mogu i  bez specijaliziranih kinematografa, ako se osmišljeno i znalački vode, pomiriti sve repertoarne proturječnosti. Stoga u Puli možemo govoriti o kinu koje je puno više od mjesta gdje se samo gledaju filmovi…“

Tanja Miličić, voditeljica Kina Valli
Tanja Miličić, voditeljica Kina Valli

* Jeste li zadovoljni ostvarenim i kakvi su daljnji planovi?
- Sve što smo do sada planirali je ostvareno. Tako naše kino nije samo mjesto projekcija filmova nego i brojnih popratnih programa. Tu se izmjenjuju izložbe, imamo Abecedu filma – projekt zamišljen kao niz tematskih predavanja na kojima posjetitelji imaju priliku usvojiti najvažnije podatke, uputstva i objašnjenja o najrazličitijim problemima filma. Kada govorimo o edukaciji, tu je i FUŠ – film u školi, program kojim želimo uvesti medijsku kulturu i u školske klupe jer smatramo kako je filmska umjetnost postala toliko utjecajna te bi trebalo u osnovne i srednje škole uvesti medijsku kulturu kao samostalan predmet. U našem kinu slavimo i rođendane, pa se djeca i na taj način uče uživati u filmu i zabavljati u filmu. A iako imamo još mnogo novih ideja, malo ćemo pauzirati jer smo se prenatrpali s obvezama.

* Kino je u subotu, 15. listopada prvi put izravno prikazalo operu iz Metropolitana? Kako je prošlo?
- Publika Kina Valli time se priključila svjetskom gledalištu u 53 zemlje koje je prisustvovalo svjetskoj premijeri Donizettijeve opere „Anna Bolena“. Vodeća svjetska operna kuća, njujorški Metropolitan, od prosinca 2006. godine pokrenula je seriju opernih izvedbi koje se uživo prenose u visokoj razlučivosti diljem svijeta, te je Kino Valli zvukom i kvalitetom prijenosa slike u visokoj rezoluciji opravdao najavljena očekivanja ovog opernog spektakla. Sopranistica Anna Netrebko u naslovnoj ulozi prvog Donizettijevog međunarodnog uspjeha, producent  Davida McVicar, Ekaterina Gubanova u ulozi Giovanne Seymour, i ruski bas Ildar Abdrazakov u ulozi okrutnog kralja Henrika VIII, očarali su publiku sa  250 minuta vrhunski izvedenim vokalnim dionicama. Sljedeća izvedba je na rasporedu 3. studenog u 19 sati, kada će biti uprizorena opera Don Giovanni Wolfganga Amadeusa Mozarta.

* Što još možemo očekivati ovog listopada u Kinu Valli?
- Abeceda filma ove se godine bavi poviješću filma od njegovih početaka do 1938. godine. Predavanja se održavaju svakog utorka, a potrebno se prijaviti putem online obrasca na našim stranicama. Ovaj mjesec imamo i gostovanje Zagrebačkog filmskog festivala s projekcijama dva filma u konkurenciji te lanjskog pobjednika. Bit će ove jeseni još novosti i posebnih događanja, a cjelokupni program možete naći na našim web stranicama, www.kinovalli.net. (Tekst i foto: Paola Albertini)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa