Papa Benedikt XVI. smjenjuje biskupa Ivana Milovana!

0
Mons. Ivan Milovan
Mons. Ivan Milovan

Papa Benedikt XVI. imenovao je 17. listopada svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije i sadašnjeg djelatnika Kongregacije za biskupe mons. Dražena Kutlešu biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima Porečke i pulske biskupije, priopćio je apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Mario Roberto Cassari. Već danas mons. Kutleša u potpunosti preuzima povjerenu mu novu službu, javila je Izvještajna katolička agencija, a prenio Večernji list.

To, praktički, znači tihu smjenu biskupa Ivana Milovana, premda će on i dalje ostati porečkim i pulskim biskupom. Međutim, mons. Kutleša dobit će "posebne ovlasti", što znači da biskup Milovan neće imati punu jurisdikciju i pravo upravljanja, nego vrlo ograničeno.

Posebne ovlasti odnosit će se napose za "slučaj Dajla", ali bit će i drugih, no zasad se ne zna u javnosti o čemu je točno riječ.

Biskup Milovan mirno je primio ovu vijest i obratit će se javnosti posebnim priopćenjem.

Novoimenovani biskup koadjutor s posebnim ovlastima Porečke i pulske biskupije mons. Dražen Kutleša rođen je 25. rujna 1968. godine u Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini. Nakon završenog sjemeništa u Dubrovniku, nastavlja studij filozofije i teologije u Bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Godine 1994. postao je bakalaureat na Teološkom fakultetu u Zagrebu, a 2001. na Papinskom sveučilištu Urbanianumu doktorirao je iz kanonskog prava.

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali. Od 1998. do 2006. mons. Kutleša obavljao je sljedeće službe: župni upravitelj u Grudama, docent kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelar u biskupskoj kuriji, član zbora konzultora i prezbiterskog vijeća, član Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije BiH. Od 2006. djelatnik je Kongregacije za biskupe. Od 2011. suradnik je kongregacija za kauze svetih i disciplinu sakramenata. Autor je nekoliko publikacija i surađuje u katoličkom mjesečniku Crkva na kamenu. Govori talijanski, njemački i engleski jezik, objavila je Ika životopis biskupa Kutleše, piše Večernji list.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa