Obilježena 75. godišnjica pogibije Marije i Line

0
Počast umaškim djevojkama koje su dale svoje živote
Počast umaškim djevojkama koje su dale svoje živote

U Brutiji, na mjestu gdje su prije točno 75 godina život izgubile mlade i hrabre Marija Medica i Lina Zacchigna, u četvrtak 28. ožujka 2019. godine, brojni su građani i visoki uzvanici odali počast umaškim djevojkama koje su dale svoje živote za našu slobodu.

Komemoraciji u organizaciji Udruge antifašističkih boraca Bujštine, OŠ Marije i Line Umag, TOŠ „Galileo Galilei“ Umag te Grada Umaga, prisustvovali su gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, njegovi zamjenici i suradnici, kao i gradski vijećnici, članovi udruga antifašističkih boraca iz Istre i Slovenije te učenici umaških osnovnih škola koji su ovim povodom tradicionalno glazbom i recitacijama izveli prigodan kulturno-umjetnički program. Svojim je prisustvom komemoraciju uveličao i saborski zastupnik, Furio Radin.

Nakon otpjevanih himni učeničkog zbora OŠ Marije i Line, pod vodstvom profesorice Mirele Zemčak, polaganjem vijenaca odana je počast dvjema žrtvama Mariji i Lini.

Gradonačelnik Vili Bassanese u svojem je obraćanju govorio o značaju žrtve Marije i Line 1944. godine, koje predstavljaju simbol borbe za slobodu i ideale. 

„Ne oklijevajući ni sekunde, Marija i Lina izabrale su najteži put i svojim su se djelovanjem usprotivile teroru i okupaciji nacifašizma. Danas, 75 godina nakon najmračnijeg razdoblja modernog svijeta, djeci i mladima treba svakodnevno prenositi vrijednosti antifašizma te ih ponosno braniti jer sloboda, mir, tolerancija i međusobno uvažavanje nemaju alternativu.“ naglasio  je gradonačelnik u svom obraćanju.

U okviru komemoracije održan je tradicionalni literarni natječaj za učenike umaških osnovnih škola u organizaciji UAB-a Bujštine, a najboljima su ocijenjeni radovi Eme Muminović, Ree Zagorec i Glorija Zakinja (OŠ Marije i Line) te Carle Bernardi, Arlen Fakin i Lane Gaborov (TOŠ „Galileo Galilei“).

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa