IDS poziva HDZ da se distancira od Tajanija: 'On je sramota i teret'

1
Saborski zastupnici IDS-a
Saborski zastupnici IDS-a

Istarski demokratski sabor s gnušanjem osuđuje nedavnu izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania da je “Mussolini, dok nije objavio rat cijelom svijetu, dok nije donio rasni zakon (….) radio je pozitivne stvari za Italiju“.

"Antonio Tajani besramno i konstantno pokušava rehabilitirati fašizam, čija je ideologija bila najneljudskija stvar u povijesti čovječanstva.  Nakon što je prije mjesec dana Istru i Dalmaciju proglasio talijanskima, očito je da je revizionizam sastavni dio njegove političke agende.

Teza da su suradnja s nacističkom Njemačkom i rasni zakoni jedini krimen talijanskog fašističkog režima često se pojavljuje kod štovatelja Mussolinija. Pritom zanemaruje se u potpunosti da je fašistička ideologija u svojoj suštini bila neljudska, usmjerena protiv svih onih koji se ne uklapaju u sulude ideje tog režima te da je čista zločinačka narav tog režima došla do izražaja od prvog dana, i daleko prije suradnje s nacističkom Njemačkom.

Tajani ide i korak dalje u neuspješnom pokušaju da opravda ovu izjavu kad kaže "ako ćemo biti pošteni sagradio je ceste, mostove, zgrade, vratio je mnoge dijelove naše Italije.“  Time potvrđuje da zaista misli da su Istra i Dalmacija talijanske.

Tajani se uoči europskih izbora odlučio za najprljaviji oblik političke kampanje u kojemu je ljestvica spuštena do apsurdno niskih razina. Tajani je sramota i teret za svaku demokratsku stranku.

Podsjećamo da je Tajani ekspresno i nepovratno izgubio povjerenje IDS-a već kod prve izjave u Bazovici. Pozivamo HDZ koji ga podržava da učini isto, ako ne zbog minimuma demokratskih standarda onda zbog dostojanstvenosti naše države.", priopćili su iz IDS-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa