Prozivanjem Chiavalona čelnik istarskog Živog zida totalno promašio metu

7
Sandi Chiavalon u raškoj dolini
Sandi Chiavalon u raškoj dolini

Na aktualnom satu Skupštine Istarske županije Damir Grunbaum (Živi zid) imputirao je IDS-ovom vijećniku Tediju Chiavalonu da je njegov brat Sandi, koji tamo uzgaja ekološke žitarice, povrće i druge kulture, profitirao od nedavnog proglašenja elementarne nepogode u dolini rijeke Raše.

Naime, Grunbauma je zanimalo zašto elementarna nepogoda nije proglašena i u Pazinu, gdje je poplavljena dolina Pazinčice. „Neupitno je da je Sandi Chiavalon imao štetu, ali zar su građani Pazina manje vrijedni, zašto se ignorira ekološka katastrofa“, upitao je predsjednik istarskog Živog zida.

Grunbaum je zajedno sa svojim stranačkim kolegama iz Živog zida unio dosta živosti u politički život Istre i mora mu se priznati da je pokrenuo niz tema i procesa o kojima drugi istarski političari šute, ali u slučaju Chiavalona totalno je promašio metu i šteta bi bilo da mu jedna ovakva potpuno nepotrebna verbalna egzibicija dovede u pitanje političku vjerodostojnost i sve dobro što je prije toga učinio ili rekao.

Ako mu je cilj bio da svjesno plasira fake news služeći se najnižim populističkim metodama onda mora biti svjestan da se građanima ne može prodati baš svaki fake. Ako mu to pak nije bio cilj onda jako loše poznaje zakone, ali i prilike u dolini rijeke Raše.

Što se tiče zakona na osnovu kojeg župani moraju proglašavati elementarne nepogode stvar je vrlo jednostavna: elementarna nepogoda proglašava se kada šteta koja je nastala na području određene jedinice lokalne samouprave premašuje 20 posto proračuna te općine ili grada. U Raši je taj uvjet bio zadovoljen i istarski župan je po sili zakona u Općini Raša morao proglasiti elementarnu nepogodu. Šteta od poplavljenja Pazinčice procijenjena je na nekih milijun kuna, a s obzirom da je pazinski proračun 109 milijuna kuna, šteta bi morala biti veća od 20 milijuna kuna.

No, najveći autogol Grunbaum si je zabio u pokušaju da sve što je Sandi Chiavalon učinio u dolini rijeke Raše relativizira kroz prizmu naknade štete od poplave. Zar on doista misli da će građani, a naročito oni koji žive u blizini njiva koje obrađuje Chiavalon, povjerovati da će tih nekoliko tisuća kuna, koje će dobiti kao naknadu, ublažiti milijunsku štetu koju je pretrpio od poplave.

Moram priznati da sam i sama u početku bila oprezna kada je prije četiri godine na natječaju Ministarstva poljoprivrede 185 hektara plodnog zemljišta u dolini rijeke Raše dobio Sandi Chiavalon, do tada poznat samo kao proizvođač odličnog maslinovog ulja iz Vodnjana. No, brzo je razuvjerio i mene i ostale skeptike, a ono što je učinio s tim zemljištem posebno cijene žitelji općine Raša. Mnogi od njih su ga dan nakon poplave i osobno došli tješiti (a čovjek je doslovno plakao) jer su iskreno suosjećali s poduzetnikom koji je sa svojim bratom uložio ogromne novce kako bi preporodio i kultivirao dotad zapuštene hektare zemljišta, koje je na nekim dijelovima bilo doslovno močvarno.

Grunbaum vjerojatno ne zna i da su braća Chiavalon na tom području u svom trošku očistili 75 kilometara odvodnih kanala i pitanje je koliki bi tek razmjeri poplave bili da to nije učinjeno. Možda bi voda bila došla do samog naselja Raša.

Stoga, iako Damir Grunbaum, predsjednik istarskog Živog zida, često zna pogoditi u metu, postaviti pravo pitanje i detektirati pravi problem, u slučaju Sandija Chiavalona promašio je sve što se promašiti može. Ovo sa Chiavalonom doista mu nije trebalo. (Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa