Zavirite u vilu Mattea Cetinskog: 'Ja sam želio drugačiju priču'

0
Foto: Jutarnji/Facebook
Foto: Jutarnji/Facebook

U kamenoj kući dizajnera Mattea Cetinskog, kojeg smo posjetili u malom istarskom naselju Radetići kraj Tinjana, prevladava old country look. Točno na pola puta između dva kraka Istarskog ipsilona nalazi se malo naselje Radetići. Do njega vodi vijugava cesta koja prolazi kroz razna živopisna istarska sela i zaseoke. Na kraju Radetića smjestila se dvokatnica za koju biste na prvi pogled možda čak i rekli da je ovdje već desetljećima te da je nedavno obnovljena. No, prevarili biste se jer se radi o novogradnji, a njezino uređenje osmislio je Matteo Cetinski koji se posljednjih godina uspješno bavi dizajnom interijera i namještaja u sklopu svog brenda Mirko Di Matteo Designs, piše Jutarnji.

Kako i sam Matteo kaže, u Istri se u zadnje vrijeme uređuje sve veći broj kuća, posebno kamenih, a prilikom opremanja često prevagnu stil klasične Provanse, shabby chic ili kombinacija modernog i rustikalnog stila.

- Ja sam želio drugačiju priču. Tako je ugođaj eksterijera mediteranski i pomalo podsjeća na Grčku, dok u interijeru ipak ima malo Provanse, ali u nekoj raskošnijoj i bogatijoj verziji. Ja to zovem old country look - pojasnio je Matteo koji je u kuću unio i dašak egzotike i to raznim predmetima nabavljenim na putovanjima cijelim svijetom, od Balija preko Francuske i Amsterdama do New Yorka i Toronta.

Prilaz kući i okućnica organizirani su tako da je jedan dio vrta uvijek u cvatu u periodu od svibnja do listopada. Cvatnja kreće šašem, pa slijedi ljubičasta glicinija obrasla preko posušenog stabla koja kasnije zazeleni i daje hlad, a zatim cvatu lavanda i mediteransko bilje. Svojevrstan zaštitni znak su metalne škure obojane u tirkizno plavu boju koja se proteže i na namještaj na terasi, a iako je glavni ulaz u kuću na istočnoj strani svi nekako s prilaza prvo svrate upravo na terasu sa zapadne strane. Odavde, naime, pogled preko zelenila puca do mora koje je od Radetića udaljeno 20-ak kilometara, a stepenicama se spušta na nižu etažu do bazena, jacuzzija i malog natkrivenog lounge bara gdje se tijekom ljeta najviše boravi, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa