Sjednica Općinskog vijeća Pićna prekinuta zbog bojkota oporbe

0
Branko Ružić, Verđilio Karlić,Livio Vretenar i Daniel Stanić
Branko Ružić, Verđilio Karlić,Livio Vretenar i Daniel Stanić

Sjednici Općinskog vijeća Pićna, održanoj 14. listopada, prisustvovao je i odvjetnički tim koji zastupa Općinu u sporu protiv tvornice kamene vune Rockwool. Odvjetnici Branislav Vukojević i Adriana Šegon Geromella su izdvojili kako su svi prikupljani dokazni materijali predani Općinskom sudu u Pazinu te se uskoro očekuje prvo ročište.

„Na tužbu koju smo Sudu predali 23. rujna prošle godine, još nismo dobili nikakav odgovor, iako je ročište već trebalo biti zakazano. Smatram da je razlog to što određeni predmeti ponekad malo duže čekaju, a vjerujem iz opravdanih razloga“, rekao je Vukojević, dodajući kako očekuje da će do kraja godine biti zakazano prvo ročište.

Nezavisni vijećnik Branko Ružić je kazao kako ima saznanja da nije problem u previše posla na Općinskom sudu u Pazinu, već da Općina do sada nije dostavila sve potrebne dokaze, te se stječe dojam namjernog stopiranja procesa.  

„Sud ima svu potrebnu dokumentaciju, jer da nije tako tuženik, u ovom slučaju Rockwool Adriatic, se ne bi očitovao i odgovorio na tužbu, pobijajući naše optužbe za onečišćenje vode i zraka te zdravlja ljudi. Suđenje je počelo i nitko ne stopira proces. U ovoj godini očekujemo prvo ročište na kojem se ništa spektakularno neće dogoditi. Bit će to tek očitovanje prijedloga obiju strana, a o dinamici vještačenja će ovisi daljnji postupak, te očekujemo četiri do pet ročišta“, odgovorio je Vukojević vijećniku Ružiću, dodajući kako se tužba vodi u dva dijela i to jedna o zagađenju okoliša i druga o ugroženosti zdravlja žitelja Općine Pićan.

Silvan Juran, Ivan Franković, Branislav Vukojević, Anton Bažon i Kristina Đurović
Silvan Juran, Ivan Franković, Branislav Vukojević, Anton Bažon i Kristina Đurović

„U tužbi su predani liječnički nalazi za 20-ak žitelja za koje je na pregledima ustanovljeno da  su oboljeli od bolesti dišnih putova, konjuktivitisa ili oblika astme. Sudu su predani i rezultati nezavisne Studije utjecaja na okoliš, naručene od slovenske tvrtke, kao i rezultati analiza provedenih u pulskom laboratoriju. Tijekom postupka će se ponovno raditi analize i provoditi nova vještačenja domaćih nadležnih institucija, odnosno dostavljati novi dokazi jer stari neće biti dovoljni“, istaknuo je Vukojević, što je vijećnicu Boženu Sučić Juričić (AM) potaklo na pitanje o troškovniku i cijeni naknade odvjetničkog tima. „Sukladno dogovoru, naknada za rad odvjetnika osigurat će se iz općinskog proračuna, a do sada odvjetnik još nije uzeo ni kunu“, rekao je načelnik Ivan Franković. Dodao je i kako je u općinskom proračunu osigurano 230 tisuću kuna te kako nije upitno povećanje nenamjenskih sredstava u idućoj godini za zaštitu okoliša.

Brojne su primjedbe na sporost postupka uslijedile i od mještana, koji su i ovog puta prisustvovali Vijeću. Nakon dvosatnog izlaganja i vijećničkih pitanja vezanih uz prvu točku dnevnog reda o problematici rada tvornice kamene vune, a koja je na dnevni red dodana naknadnim izglasavanjem, zatražena je kratka stanka.

Međutim nakon toga Vijeće nije nastavilo s radom. Naime, nakon kratke stanke vijećnici Branko Ružić, Doris Floričić, Božena Sučić Juričić, Verđilio Karlić i Fabricio Lukež se nisu vratili u vijećnicu, pa je zbog nedostatka kvoruma sjednica Vijeća prekinuta.

Na drugoj točci dnevnog reda trebalo je izglasati Odluku o broju etaža koje se mogu ozakoniti na nezakonitoj izgrađenim građevinama. Naime, temeljem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, osim dvije etaže od kojih je druga potkrovlje, trebalo je ozakoniti još dvije etaže, ako se takva zgrada nalazi unutar građevinskog područja i još jednu etažu ako se takva zgrada nalazi izvan građevinskog područja, čime su mještani Općine Pićan, zbog nedostatka kvoruma izgubili ovo pravo. Jedna od točaka dnevnog reda trebala je biti i donošenje Rješenja o imenovanju povjerenstava za procjenu i kontrolu štete od elementarnih nepogoda. (Tekst i foto: Divna Knežević)    

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa