Deset posto IDS-ovaca i HDZ-ovaca ionako se slaže s Tajanijem

10
Antonio Tajani u Basovici
Antonio Tajani u Basovici

Burne su bile reakcije na istup predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, nakon njegove izjave na danu sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici. "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija“, uzviknuo je Tajani i ozbiljne teme poput Uljanika, demografije, iseljavanja i sličnih problema odmah su pale u drugi plan.

Mene osobno najviše je nasmijala reakcija saborskog zastupnika HDZ-a Antona Klimana koji je u izjavi za Glas Istre rekao: "Zamislite da predsjednik Sabora RH na prigodnom obilježavanju stratišta od fašističke vlasti u Istri i Dalmaciji uzvikne parolu – Trst je naš". Da sam na mjestu slovenskog ministra vanjskih poslova odmah bih uputio prosvjednu notu, jer Trst u nekom ludom scenariju prekrajanja granica može biti jedino slovenski, nikako hrvatski.

Pored ostalih važnih i nevažnih stranaka, na Tajanijevu izjavu reagirali su i iz IDS-a i HDZ-a, iako iskreno govoreći, mislim da barem 10 posto IDS-ovih i isto toliko HDZ-ovih birača u toj izjavi ne vidi ništa sporno.

Naime, IDS-va desnica, italonostalgičari, ionako misle da je Istra 1945. godine okupirana, nakon koje je nastupila prisilna slavenizacija u kojoj su neke istarske obitelji svoja stara i izvorna talijanska prezimena koja završavaju na –ich pod prijetnjom Golog otoka morale mijenjati u –ić.

Ali bolja nije ni HDZ-ova desnica, onih 10-ak posto endehanostalgičara i štovatelja lika i dijela Ante Pavelića. S obzirom da je Pavelić Dalmaciju, koju su Karađorđevići 1918. godine uz teške pregovore uspjeli zadržati u istoj zajednici s ostalim hrvatskim zemljama, 1941. poklonio Talijanima, onda Tajani nije rekao ništa s čime se sljedbenici Ante Pavelića ne bi složili. (Nenad Čakić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa