ceremonija kod jame u bazovici

'Tajani govorio o talijanskoj Istri, to je neprimjereno'

0
Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini (desno) u Bazovici (foto: Facebook)
Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini (desno) u Bazovici (foto: Facebook)

- Povodom današnjeg istupa predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja u Bazovici želim jasno osuditi njegovu nesmotrenu izjavu o tzv. talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić. U tom mjestu kraj Trsta održava se ceremonija sjećanja na talijanske žrtve u 2. svjetskom ratu, a često ju pohode tamošnji političari, naročito desničari. Ove godine posjetio ju je i talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Mjesto se nalazi u Italiji, ali je poznato kao dom slovenske manjine, koja je nekoć prevladavala u tršćanskom zaleđu.

- Predsjednik Tajani očito je ovu svetu ceremoniju nepotrebno odlučio iskoristiti u predizborne svrhe. Njegova je izjava potpuno neprimjerena funkciji predsjednika EP-a, kazao je Jakovčić te dodao:

- Apsolutno sam za to da se svakoj nevinoj žrtvi progona bilo kojeg režima uvijek izrazi pijetet. Upravo zato, želim istaknuti nakaradnost ovakvog načina iskorištavanja nevinih žrtvi u predizbornoj kampanji. Tako se otvaraju stare rane, kod najosjetljivijih pripadnika društva.

- Namjeravam zatražiti očitovanje predsjednika EP-a Tajania, koji je sudjelovao u izbornoj kampanji premijera Vlade RH Andreja Plenkovića, kada su zajedno posjetili Istru i Rijeku. Tajani se onda sam uvjerio kako smo na najbolji mogući način zaštitili prava talijanske nacionalne zajednice u Istri te još jednom ističem da je njegov današnji čin za svaku osudu. - Od danas g. Tajani više nema moje povjerenje kao predsjednik Europskog parlamenta!, zaključio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić.

Reakcija IDS-a: 'Istra neće nikada dozvoliti da ovakve izjave poremete suživot'

„Zastrašujuće je da predsjednik Europskog parlamenta danas promovira jednu od najcrnjih ideja fašizma. Istra poštuje sve žrtve teških povijesnih sudbina ljudi ovih naših krajeva i neće nikada dozvoliti da ovakve izjave poremete desetljećima građeni suživot naših ljudi. IDS najoštrije osuđuje ovakve nerazumne izjave i poručuje svim promotorima ovakvih ideja i ideologija: NON PASARAN!„ objavili su iz Ureda za odnose s javnošću IDS-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa