Kazališne predstave u Pazinu preživljavaju krizu: Jesmo li gladni igara?

0
Detalj iz predstave "Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta"
Detalj iz predstave "Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta"

"Ljudi su platili ulaznicu da bi se zabavili, da bi se smijali... malo plesa, malo pjesme...", izgovorio je u  predstavi "Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta", Draško Zidar, na pozornici pazinskog Spomen doma.

Naime, prije petnaestak dana na daskama pozornice velike amfiteatralne dvorane pazinskog Spomen doma, odigrana je predstava Teatra Rugatino u kojoj je uz Zidara igrala i Linda Begonja. Predstava je u većoj mjeri bila poklon Grada Pazina prosvjetnim djelatnicima povodom Dana prosvjetnih djelatnika, ali je dio ulaznica bio i u slobodnoj prodaji.

Kao i mnogo puta do sada, glumce je iznenadila pažnja i srdačnost pazinske publike, koja je po završetku predstave glumce nagradila dugotrajnim aplauzom.

U prijašnjim razgovorima s glumcima koji su gostovali u Pazinu često se spominjala prekrasna dvorana u Spomen domu, koju su poznati kazališni glumci pamtili po impozantnoj veličini za tako mali grad, a osim dvorane u razgovorima su spominjali upravo zahvalnu pazinsku publiku.

Očito je da su Pazinjani gladni dobrih predstava, kojih prema riječima Mirne Milanović, voditeljice kulturnih djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Pazin, ima 12-ak godišnje.

"Monodrame posjećuje manji broj ljudi, no ako su u pitanju komedije posjećenost je veća, mada ne podilazimo publici na takav način", kazala je Milanović dodajući kako je kvaliteta ono po čemu se predstave biraju.

Voditeljica kulturnih djelatnosti Mirna Milanović u velikoj amfiteatralnoj dvorani Spomen doma
Voditeljica kulturnih djelatnosti Mirna Milanović u velikoj amfiteatralnoj dvorani Spomen doma
"Broj gledatelja ovisi i o glumcima koji igraju o tome koliko su poznati, glume li na primjer u sapunicama", rekla je Milanović i dodala kako će do kraja godine u Pazinu gostovati još najmanje dvije predstave, a i više ako uključimo i dječje predstave koje također organiziramo u dogovoru sa školama i dječjim vrtićima.

U vremenu kada je Pazin ostao bez kina, koji u posljednje vrijeme najavljene filmove često nije prikazivao zbog nedovoljnog broja gledatelja, kazališne predstave u Pazinu i dalje bilježe dobru posjećenost. Izvedbu predstave, prema podacima Učilišta, u Pazinu pogleda prosječno oko 300 gledatelja, no postoje i puno posjećenije poput predstave "Čudo u Poskokovoj Dragi" satiričkog kazališta Kerempuh kada je dvorana u koju stane gotovo 600 gledatelja bila popunjena do zadnjeg mjesta. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa