Sjećanje na stradanje mještana Gajane u Drugom svjetskom ratu

0

U Gajani je 26. siječnja održana je komemoracija povodom 75. godišnjice stradavanja mještana toga sela u Drugom svjetskom ratu. Komemoraciji koja je održana kod spomenika u Maloj Gajani prisustvovali su uz mnogobrojne nazočne mještane Gajane i okolnih mjesta i predstavnici Saveza udruga antifašista Istarske županije, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodnjana te predstavnici Grada Vodnjana: Corrado Ghiraldo, predsjednik Gradskog vijeća i Enea Codacci, zamjenik gradonačelnika.

Obilježavanje stradavanja mještana Gajane započelo je izvedbama himni zborova „Matko Brajša Rašan” i „ Zajednice Talijana Vodnjan - Dignano”, a nakon toga minutom šutnje odana je počast svim žrtvama ratova uz polaganje vijenaca kod spomenika. Svim okupljenima se uvodnim pozdravom i govorom obratio Anton Ferlin koji se tom prigodom prisjetio tragičnih događaja koji su se dogodili u noći sa 26. na 27. siječnja 1944. kada je Gajana opkoljena, napadnuta i spaljena. U Gajani je stradalo 42 mještana, dok su preživjeli 10 žena i 10 muškaraca, odvedeni u logor Dachau i Auschwitz, otkuda se vratio samo jedan muškarac, Karlo Zulian te devet žena.

Nakon uvodnog govora, prisutnima se je obratio i potpredsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Edo Jerman, a učenici Osnovne škole Vodnjan – Dignano izveli su recitacije na hrvatskom i talijanskom jeziku dok su članovi obaju zborova izveli nekoliko glazbenih točaka. Zajedničko druženje nastavljeno je u Domu mladih u Vodnjanu.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa