U utorak prosvjed protiv davanja pulskih plaža u koncesiju

8
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva

Inicijativa građana Volim Pulu organizira mirni prosvjed protiv namjere gradske vlasti da u dugogodišnje koncesije da mnoge plaže, u utorak 29. siječnja u 16:30 sati na Forumu, prije početka sjednice Gradskog vijeća zakazane u 17 sati na kojoj je predviđeno usvajanje odluke o planovima davanja koncesija na plaže i nautičku luku Bunarina.

„Pokušali smo pokrenuti argumentirani dijalog s gradskom vlasti, ali Grad dijalog ne želi. Prisilili smo ih da pokrenu zakonom propisano savjetovanje, koje su odradili formalno, zanemarivši bez objašnjenja više od 400 pristiglih primjedbi građana. Umjesto dijaloga i argumenata, Grad se odlučio na nasilno nametanje loših odluka u kojima nitko ne prepoznaje javni interes. U čijem interesu onda donose takve odluke?“, stoji u priopćenju Inicijative građana Volim Pulu.

Inicijativa poziva sugrađane „da pokažu da ne pristaju na savjetovanja s javnošću provedena samo zbog zadovoljavanja zakonske forme i da ne vjeruju praznim obećanjima o sudjelovanju građana u odlučivanju. Grad već godinama pokazuje i dokazuje kako ga ne zanima mišljenje građana i kako u njima ne vidi rješenje, već izvor problema“.

„Pozivamo sugrađane da na prosvjed ponesu rekvizite za plažu, ručnike, lopte, napuhance i luftiće, ležaljke, suncobrane i slično. Inicijativa će osigurati pumpu za napuhavanje. Očekuje se hladno vrijeme pa se preporuča topla odjeća, a Inicijativa će se pobrinuti za topli čaj.

Ako ovaj put ne pokažemo otpor, pitanje je što ćemo sljedeće izgubiti, s obzirom na to da je jedna od temeljnih odrednica politike IDS-a "kontinuirano povećanje udjela privatnog vlasništva", odnosno privatizacija javnih dobara. Gdje je javni interes u dvadesetogodišnjoj koncesiji plaže Ferijalni za fiksni dio koncesijske naknade u iznosu od 1000 (da, tisuću kuna), Ambrele za 2500 i Saccorgiane za 6500 kuna godišnje? Varijabilni dio naknade iznosi 3 posto od prihoda od koncesije. Tako bi npr. za prijavljeni prihod od 400.000 kuna varijabilni dio naknade iznosio godišnje 12.000 kuna. Od tih bi iznosa tek trećina bila prihod Grada, preostale dvije trećine prihod su Županije i Države. Nitko nema ništa protiv da se na našim plažama obavljaju razne djelatnosti, kao što je bilo i do sada. Zalažemo se da pravo na rad ima svatko tko želi raditi, ali se zalažemo i da prostor na kojem se djelatnost obavlja ostane u našim rukama.

Ovo je prevažni trenutak za grad koji moramo iskoristiti da vratimo gradskoj vlasti ulogu koja joj pripada - da služi građanima i javnom interesu. Arogancija i bahatost političara događaju se samo kada im građani to dopuste. Građani su moćni kada se udruže“, stoji u priopćenju Inicijative građana Volim Pulu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa