Dobivao plaću, a nije radio: Što mislite, tko će kome platiti odštetu?

0
Josip Laušin (foto: 100posto)
Josip Laušin (foto: 100posto)

"Gotovo punih pet godina policajac Josip Laušin sjedio je u uredu u Policijskoj upravi istarskoj ne radeći ništa. Iako je primao plaću, nije dobivao baš nikakve radne zadatke. Tvrdeći da ga se time ponižava, gospodin Laušin tužio je državu. Prema najnovijoj presudi Općinskog suda u Puli trebao bi dobiti 20 tisuća kuna odštete za posljednjih devet mjeseci šikaniranja. Već mu je ranije dosuđeno deset tisuća kuna odštete. Naime, u veljači. Josip Laušin smijenjen je s mjesta načelnika Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave istarske. Dobiva rješenje kojim ga se raspoređuje na radno mjesto policijskog službenika za javni red i mir. Isti dan dobiva i novo rješenje o plaći. Nižoj, naravno.", piše Telegram.

"Na ta rješenja gospodin Laušin ulaže žalbe. U travnju 2017. Odbor za državnu službu oba rješenja poništava. Kako i do tada, zbog uloženih žalbi, rješenja nisu bila pravomoćna, Laušin je, zapravo, formalno i dalje bio načelnik OKC-a. I trebao je imati načelničku plaću. No, čitavo vrijeme mu nisu dozvolili da izvršava načelničke zadatke. U međuvremenu je gospodin Laušin sudskim putem dobio razliku u plaći, a sada i odštetu za besposleno sjedenje.

“Nije mi bilo dozvoljeno da koristim svoj stari ured. Nisam sudjelovao ni u aktivnostima koje su mi kao načelniku pripadale u PU istarskoj. Zapravo mi je bilo oduzeto pravo na rad”, naveo je u tužbi Josip Laušin naglašavajući kako to nije bio prvi put da je doživio poniženje na poslu. Još 2016. dobio je prvu nepravomoćnu presudu u svoju korist zbog istog takvog odnosa. Dosuđeno mu je deset tisuća kuna, no proces još nije pravomćno okončan. A Laušinova agonija se nastavila.

“Profesionalac, koji je cijeli svoj profesionalni vijek od gotovo 30 godina u policiji, sada se opetovano tretira kao komad uredske opreme, bez funkcije, bez smisla. To je mobing. Nema obrazloženja ni opravdanja za takvo postupanje, za šikaniranje i ponižavanje”, tvrdio je Laušin u tužbi.

No, predstavnici države na sudu su tvrdili kako je MUP sve radio po zakonu. Sva imenovanja provođena su po vrijedećim organizacijskim propisima. Tako je bilo s novim Zakonom o policiji, koji je donesen krajem 2012., te Uredbom o unutarnjem ustrojstvu MUP-a. Nakon što su donijeta nova pravila, otvorila se mogućnost za nova imenovanja, dok su stari policijski šefovi imali pravo ostati na svojim radnim mjestima do novog imenovanja. No, mnogi od njih su se žalili, pa se nerijetko, nakon što su premještaji poništeni, događalo da na jednom radnom mjestu budu dva policijska službenika. Tako je bilo i u Laušinovom slučaju. Naime, na internom natječaju nije uspio zadržati poziciju šefa OKC-a, no rješenje o rasporedu na niže radno mjesto nikada nije postalo pravomoćno. Zato je i PU istarska formalno imala dva načelnika OKC-a", piše Telegram.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa