Alen Leverić: TE Plomin preduvjet je za nova postrojenja na obnovljive izvore

0
Alen Leverić, pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku i industriju
Alen Leverić, pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku i industriju

"Cilj je Europe, pa tako i Hrvatske, smanjiti količinu uvozne energije, što znači da mora naći načine da je sama proizvede", rekao nam je dr. sc. Željko Bogdan, profesor sa zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, kojeg smo susreli u hotelu Eden Rovinju, gdje se održava Međunarodni znanstveno-stručno savjetovanje "Energetska i procesna postrojenja" i Međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije.

Prema riječima prof. Bogdana, a isto se moglo čuti i u predavanjima, Europa će sve više poticati iskorištavanje obnovljivih izvora energije. "Uzmite primjer Danske, koja je predvodnica u vjetroelektranama, oni su izračunali da im se isplati plaćati više domaću energiju negoli uvoziti jeftiniju, između ostalog zato što takvim načinom gospodarenja direktno utječu na porast BDP-a", rekao je profesor Bogdan.

Na pitanje o lobijima  koji bi mogli zaustavljati razvoj elektrana na obnovljive izvore energije, prof. Bogdan odgovorio je kako po njegovom mišljenju toga neće biti, ponajprije iz razloga što diversifikacija energenata dovodi i do stabilnosti cjelokupnog energetskog sustava, a time i gospodarstva.U rujnu 2012. godine ukupna snaga svih elektrana na obnovljive izore energije dosegnula 150MW

Alen Leverić, pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku i industriju, inače rođeni Puljanin, u svom je izlaganju iznio pozitivne pomake prvenstveno u pojednostavljivanju birokratske procedure u realizacijama investicija.

"Ako netko iz Istre mora doći u Zagreb kako bi dobio potrebne papire, to poskupljuje investiciju, iziskuje troškove, vrijeme i strpljenje", kazao je Leverić i napomenuo kako je upravo taj birokratska barijera ono što se ubuduće želi premostiti, odnosno smanjiti.

Prema njegovim riječima, u prilog napretku govori i podatak da je u rujnu 2012. godine ukupna snaga svih elektrana na obnovljive izore energije dosegnula 150MW. Unutar tog broja vidljivo je da su najinteresantniji projekti malih sunčanih elektrana, kojih je najviše i gdje su ostvareni najveći apsolutni pomaci.

Leverić je istaknuo kako se gradnja projekata poput TE Plomin C, HE Dubrovnik II i HE Senj II, mora ostvariti da bi hrvatski elektroenergetski sustav mogao prihvatiti nove MW iz većih postrojenja na obnovljive izvore.

Ova dva znanstveno-stručna skupa, koja traju od 24. do 26. listopada, okupila su na jednom mjestu vodeće domaće i inozemne stručnjake iz područja energetike i energetskog gospodarstva, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Uz brojna predavanja, savjetovanje obuhvaća posjet postrojenjima Tvornice duhana Rovinj u Kanfanaru i obilazak hotela "Lone" u Rovinju. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa