VILI BASSANESE:

'Gdje god IDS više nije na vlasti živi se bolje i kvalitetnije'

6
Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga i predsjednik istarskog SDP-a
Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga i predsjednik istarskog SDP-a

S Vilijem Bassaneseom, gradonačelnikom Umaga i predsjednikom istarskog SDP-a, razgovarali smo o političkim odnosima u Istri, predstojećim izborima za EU Parlament, odnosima s IDS-om i Kaštijunu.      

* Istrom već 26 godina neprikosnoveno vlada IDS. Čini se da nijedna druga opcija još uvijek nije dovoljno jaka da skine dominaciju IDS-a. Je li suradnja svih ostalih političkih opcija jedini način? 

- Mnogo je razloga zbog kojih IDS vlada već 26 godina u Istri. Pojedini su razlozi realno objektivne naravi, dok su drugi čisto subjektivni. Po meni, postoji samo jedan razlog zahvaljujući kojem bi netko uopće mogao upravljati općinom, gradom ili županijom, a to je isključivo kvaliteta upravljanja. Kvaliteta života i vidljivi rezultati rada predstavljaju jedino objektivno mjerilo pri odabiru na izborima. Poznato je da je politika rad i dojam. Nažalost svugdje, pa tako i u Istri, političari koji ne postignu mjerljive rezultate počinju se baviti isključivo pozitivnim dojmom o sebi, pritom koristeći razne agencije i medije. Istina je da je navedeno nekorektno i neistinito, međutim to je naša realnost. Unatoč tome, siguran sam da sve više građana to prepoznaje. Upravo oni koji nemaju rezultata u svome radu stvaraju konfuziju te čine sve da u očima građana svi koji se bave politikom budu percipirani na isti način.

Ja duboko vjerujem da su građani shvatili takve igre te tvrdim da je došlo vrijeme da se u Istri, upravo zbog izrazite stagnacije kvalitete upravljanja, promijeni vlast, ali i način razmišljanja. Tome u prilog ide i činjenica da se u jedinom istarskom gradu i općinama gdje IDS nije više na vlasti živi bolje i kvalitetnije, a upravo zbog suradnje političkih stranaka i kompetencije načelnika. Mislim da će građani to znati cijeniti na izborima. Ako iskreno želimo dobro svome kraju i ako želimo kvalitetno upravljanje, a time i bolji život za sve nas, duboko vjerujem da je politička suradnja na svim razinama poželjna. Suradnja svih političkih opcija, uz zadržavanje svojih prepoznatljivosti, je u Istri formula uspjeha, a to dokazuju i rezultati u općinama i gradu u kojima više ne upravlja IDS.  

Predsjednici istarskih organizacija triju najvećih hrvatskih stranaka dolaze iz Umaga

* Predsjednici istarskih organizacija triju najvećih hrvatskih stranaka, SDP-a, HDZ-a i Živog zida, dolaze iz Umaga. Zanimljiv je sastav i suradnja u gradskom vijeću Umaga svih političkih opcija. Budući da to nisu ideološki bliske stranke, a na državnoj su razini protivnici, kako su vaši stranački kolege dočekali tu suradnju?

- U Umagu žive i djeluju predsjednici županijskih organizacija SDP-a, HDZ-a i Živog zida, i to zaista potvrđuje da je Umag kvalitetna politička alternativa i potvrda da se u Istri može upravljati kvalitetnije i živjeti bolje bez IDS-a. Kod nas u Umagu se uvažavaju temeljne političke vrijednosti, a te bih vrijednosti zaželio cijeloj Istri. Ukratko rečeno, naša je politička raznolikost ujedno i naše veliko bogatstvo. Mišljenja sam da bi na političkoj razini svi trebali dati svoj doprinos za bolji život svoga kraja.

Upravo na konceptu civilizirane i otvorene suradnje, a sve za dobrobit građana, funkcionira Gradsko vijeće Grada Umaga kojem predsjedava dr. Jurica Šiljeg i koji svoj posao obavlja besprijekorno. U umaškom Gradskom vijeću postoji iznimno korektna suradnja Koalicije (SDP, HSU, HNS, SDA, SDSS) s HDZ-om, ali i Živim zidom. S umaškim IDS-om ne postoji suradnja, osim s pojedincima, upravo zbog politike negativnosti i isključivosti vodstva gradske organizacije.

* U kakvim ste odnosima s IDS-om i drugim gradonačelnicima u Istri? U kakvom ste odnosu sa županom Flegom? Imate li zbog toga što niste IDS-ov gradonačelnik problema u komunikaciji sa Županijom?

- Kao predsjednik SDP-a Istarske županije s IDS-om do sada nisam imao niti jedan službeni kontakt ili sastanak. Mogu zaključiti da to oni nisu smatrali potrebnim, što razumijem i prihvaćam. Riječ je ipak o njihovoj političkoj procjeni i ne postoji nikakva obveza da se sastanemo.

Što se tiče suradnje sa županom, gospodinom Flegom, naša bi suradnja trebala biti obavezna, budući da obnašamo funkcije župana i gradonačelnika. Nažalost, nismo imali službeni kontakt od 2014. godine, kada smo potpisali pismo namjere o izgradnji srednje škole u Umagu. Osobno sam sa županom u korektnim odnosima, no na službenoj se razini ne možemo pohvaliti nekom suradnjom. Poziv za posjet Umagu mu je upućen, poštanska povratnica je stigla, ali ne i njegov odgovor. Polazeći od vrijednosti na koje se pozivamo i koje živimo mi u Istri, gdje je raznolikost bogatstvo, zaista očekujem njegov dolazak u Umag ne bi li zajedno razgovarali o temama koje muče građane, a u ingerenciji su županije. Svaki dolazak župana u Umag nakon 2014. bio je samo politički i u funkciji IDS-a, ne i službeni.

Što se tiče suradnje na razini gradova i općina, mogu istaknuti kako s većinom kolega istarskih načelnika, neovisno o stranačkoj pripadnosti, imam izvrsnu suradnju. S gradonačelnicima Buja i Novigrada, primjerice, predstavnicima s kojima dijelimo vlasništvo u tvrtkama ili ustanovama, odnosi su više nego korektni. Umag, kao većinski vlasnik, nije nikada donio ni jednu odluku samostalno već smo se svi dogovarali.

Isto ne mogu reći kada je slučaj suprotan. Primjerice, osnivač Lučke uprave Umag-Novigrad je Županija, a od pet članova upravnog vijeća, ni jedan nije odabran od strane Grada Umaga, niti je slučajno član SDP-a ili druge stranke. Župan, koji imenuje te članove, nije nikada kontaktirao Umag po tom pitanju. Neovisno o tome, Grad Umag financira i dalje će sufinancirati njihove projekte. Upravo navedeni konkretni primjeri ponašanja i suradnje govore o ogromnim razlikama u shvaćanju politike. Jasno je stoga što znači biti u političkoj manjini u Istri. Pojedinci iz IDS-a zaista nisu shvatili da nije dovoljno biti dio Europe, već bi moderne europske vrijednosti trebale biti dio i standard ponašanja u Istri.

Za EU parlament SDP Istre predložio Dalibora Macana

* Traže li načelnici općina pomoć od vas, s obzirom na vašu funkciju u SDP-u, ali i činjenicu da ste gradonačelnik uspješnog grada?  

- Zatvorena politika IDS-a, koja prepoznaje isključivost i samodopadnost stranačke iskaznice kao jedini uvjet, postala je kočnica razvoja Istarske županije. Vidljivo je to u odnosu prema unutrašnjosti Istre i slabije razvijenijim područjima gdje je, zbog nepostojanja politike jednakosti i policentričnog razvoja, izgubljena perspektiva razvoja. Temeljna zadaća Županije jest da svojom politikom amortizira postojeće razlike i pokuša osigurati približno jednake uvjete života za sve svoje građane. Istra jednakih šansi za sve – to je naš cilj. Nisam siguran da su navedeno razumjeli svi oni koji su to trebali, ali sam siguran da u tome nisu uspjeli i da je tu najveća odgovornost župana koji bi se trebao odmaknuti od dnevne politike i biti isti prema svim građanima Istre. Upravo na navedeno mi se žale načelnici unutarnjeg dijela Istre, pa i oni iz IDS-a. Zbog pogrešne politike vladajućih i ne postojanja jasne vizije budućnosti razvoja Istre stvorile su se prevelike razlike u razvoju i kvaliteti života u istarskim općinama i gradovima.

* Niste htjeli ići u Sabor, hoćete li možda biti na SDP-ovoj listi za EU parlament?   

- Mislim da sam najkorisniji svome gradu na mjestu gradonačelnika, a svaki gradonačelnik, ako je malo objektivan, zna da pored svih obveza ne može istovremeno sjediti u Saboru i biti uspješan gradonačelnik. No, to izgleda kod nas većina misli da mogu. Za EU parlament SDP Istre je jednoglasno predložio načelnika Općine Svetvinčenat Dalibora Macana, kao kandidata.

'Ako ne bude izabran u EU Parlament Flego treba dati ostavku na mjesto župana'

* Valter Flego je vjerojatni IDS-ov kandidat na izborima za EU parlament u svibnju. Mislite li da će Ivan Jakovčić samo tako, bez borbe, prihvatiti prisilno političko umirovljenje?

- To su stranačka pitanja IDS-a i dokle god ti problemi nemaju utjecaj na kvalitetu života u Istri ne želim se miješati. Mogu samo reći da je gospodin Jakovčić mudar političar. Što se tiče gospodina Flega, riječ je o njegovom osobnom odabiru,  ali i odgovornosti. Ukoliko bude izabran, neće više moći obnašati funkciju župana, no i u suprotnome ako ne bude izabran, prema civiliziranim standardima politike razvijenih europskih zemalja, trebao bi dati ostavku na mjesto župana.

'Kod Kaštijuna su pogrešni i lokacija i koncept gospodarenja otpadom'

* Grad Umag jedini u Istri nije potpisao ugovor o povratu sredstava u županijski proračun za izgradnju ŽCGO Kaštijun. Zašto ga niste potpisali.

- Problematika Kaštijuna, odnosno Županijskog centra za gospodarenje otpadom, je jedna od najvećih strateških propusta lokalne politike IDS-a. Tematika je svakako komplicirana i, slijednom toga, neatraktivna. Nažalost, oni koji su je trebali razumjeti prije 10-ak godina nisu shvatili na vrijeme težinu problematike, a ne shvaćaju je u potpunosti ni danas. Stoga cijenu navedenog plaćamo svi mi. 

Za početak, sama lokacija Kaštijuna je potpuno pogrešna, kao što je i utjecaj na okoliš i građane, koje nitko nije pitao za mišljenje. Nadalje, pogrešan je koncept gospodarenja otpadom koji je u suprotnosti s ekološkim, tehnološkim i ekonomski održivim gospodarenjem otpadom. Jednostavnim riječima - cijeli sustav gospodarenja otpadom u Istri, počev od kućnog sortiranja otpada, gubi smisao jer su računi građanima poskupjeli od 2 do 4 puta upravo zbog Kaštijuna. Građani ne pronalaze motiv u sortiranju otpada na kućnom pragu jer navedeno ne utječe na cijenu. Štoviše, moraju plaćati višestruko veću cijenu  baš zbog Kaštijuna, koji predstavlja gotovo 70% ukupne cijene troška na računima, bez faza prikupljanja ili sortiranja. Za moderna rješenja gospodarenja otpadom, bez negativnih utjecaja na okoliš i zdravlje te dvostruko nižom cijenom koštanja, trebalo je otići samo do Trsta ili Beča i vidjeti kako to oni rade. (Razgovarala: Eleonora Vlačić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa