Korisnicima pazinskih gradskih stanova prijeti deložacija: Javio se vlasnik zgrade iz Italije

0
Sporna zgrada na koju pravo vlasništva polaže talijanski državljanin
Sporna zgrada na koju pravo vlasništva polaže talijanski državljanin

"Da li je moguće da će stanari koji stanuju na adresi Prilaz Kaštelu 10, a koji najam stanova plaćaju Gradu Pazinu, u narednih 20 dana biti prisiljeni napustiti te stanove pod prijetnjom sudske tužbe", upitao je na sjednici Gradskog vijeća Pazina, 18. kolovoza, Renato Kalac.

Naime, posredstvom odvjetničkog ureda Tiziana Sošića iz Pule, a u ime talijanskog državljanina i navodnog vlasnika zgrade, svi stanari su između 10. i 11. listopada dobili pismeni zahtjev da u roku od 30 dana oslobode stanove od osoba i stvari ili će u protivnom uslijediti sudska tužba.

"Namjerava li ovaj grad na bilo koji način zaštiti te svoje građane, što gradska uprava namjerava učiniti u tom smislu i jesu li do sada poduzete sve radnje da do takvog scenarija ne dođe", upitao je Kalac pazinskog gradonačelnika Renata Krulčića.

Kalac je napomenuo kako svi stanari koriste te stanove na temelju Rješenja komisije za dodjelu stanova Grada Pazina. "Svi oni uredno plaćaju mjesečnu naknadu Gradu Pazinu za korištenje tih stanova i to već duži niz godina", rekao je Renato Kalac i dodao kako su stanari kroz godine u te stanove uložili i određena financijska sredstva. "Ne mogu vjerovati da se takvo nešto tim ljudima može desiti", rekao je.

Hadžić: Nismo u te stanove ušli nasilno, pa da nas netko samo tako izbaci

"Mi nismo kriminalci, nismo u te stanove ušli nasilno, pa da nas netko samo tako izbaci", rekao nam je Mustafa Hadžić, jedan od stanara. "Svatko od nas je u te stanove uložio novce, zamislite kako bi ta zgrada sad izgledala da u njoj nitko nije živio posljednjih 30 ili 80 godina, pitanje je bi li zidovi ostali cijeli", kazao je Hadžić.

Svi su stanari, naravno, bili šokirani kada su primili obavijest da se u roku od 30 dana moraju iseliti te su potražili savjete i pomoć na raznim stranama pa tako i u gradskoj upravi.

"Kome da se mi sad obratimo, koga da krivimo i koga i što da pitamo", zabrinut je Hadžić. Lako je za mene, kaže Hadžić, ali u toj zgradi živi obitelj s dvoje male djece, kamo će oni, na cestu?"

Mustafa Hadžić
Mustafa Hadžić
Krulčić: Nadam se da ćemo u što kraćem roku dobiti ispravu kojom ćemo dokazati da smo vlasnici

"Održan je sastanak s predstavnicima stanara, koji su se gradskoj upravi javili nakon što su primili uznemirujuće pismo od spomenutog odvjetnika", rekao je na sjednici Gradskog vijeća pazinski gradonačelnik Renato Krulčić odgovarajući na pitanje koje mu je postavio Kalac.

"U međuvremenu pokrenuti su svi pravni instrumenti i prema državnom uredu za upravljanje imovinom te je upućen je zahtjev za upis Grada Pazina kao vlasnika optantske imovine, koja je riješena 1948.", rekao je Krulčić i dodao kako se nada da će Grad ubrzo dobiti pravnu ispravu kojom će dokazati da je vlasnik sporne nekretnine.

Odvjetnik Sošić: Nije riječ o optantskoj, već o naslijeđenoj imovini

Odvjetnik Tiziano Sošić, koji zastupa talijanskog državljanina, vlasnika nekretnine, pojasnio nam je da se u ovom slučaju radi o naslijeđenoj imovini, a nikako o optantskoj imovini.

Naime, prema njegovim riječima, a što, kako kaže, potvrđuju i zabilježbe u zemljišnim knjigama, nekretninu je vlasnik naslijedio od svog oca, a on ju je pak naslijedio od svoje sestre, koja nije bila optant, već Jugoslovenska državljanka, pa se stoga ne radi o optantskoj imovini, već o nasljedstvu.

Prema riječima gradonačelnika Krulčića izvršena je zabilježba o zabrani raspolaganja nekretninom te su stanari što se toga tiče do daljnjega zaštićeni, no, i njih i Grad Pazin, prema svemu sudeći očekuje neizvjesna pravna bitka. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić
Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa