Jakovčić: Regionalizam nema alternative

0
Okrugli stol na temu "Suradnja između sjeverno-jadranskih regija; iskustva regionalizma i decentralizacije" održan je u Istarskoj sabornici u Poreču
Okrugli stol na temu "Suradnja između sjeverno-jadranskih regija; iskustva regionalizma i decentralizacije" održan je u Istarskoj sabornici u Poreču

“Regionalizam nema alternative u Europi”, izjavio je istarski župan i predsjednik IDS-a na okruglom stolu na temu "Suradnja između sjeverno-jadranskih regija; iskustva regionalizma i decentralizacije", u Istarskoj sabornici u Poreču. Na okruglom stolu govorilo se o prednostima regionalizacije i decentralizacije, te o potrebama prekogranične suradnje na sjevernom Jadranu.

Istarski je župan istaknuo da je politička odgovornost sadašnje generacije političara iznimno velika, jer "moramo prepoznati ovu šansu da zajedno izgradimo jednu europsku kuću na ovim prostorima".

“Granice ne smiju više dijeliti ljude i narode, radujem se da na ovom okruglom stolu imamo prijatelje koje dijele naše vrijednosti i zalažu se za ono što zovemo "Istra - regija senza confini", kazao je Jakovčić i naglasio da je ovaj događaj odlična prilika da "počnemo graditi u ovom dijelu Europe jednu novu Europu".

“Valja graditi novi Jadran zajedno, i ova ideja je odličan odgovor u ovom dijelu Europe, pogotovo jer istočna Italija nema drugih susjeda osim onih na Jadranu”,  kazao je župan, koji se osvrnuo i na stanje u Hrvatskoj, te kazao da "u ovoj Vladi još uvijek nema decentralizacije".

“Moramo naći svjetlo na kraju tunela i Istra mora imati odgovor i pravo na svoj put, kao što ima potpuno pravo postaviti pitanje decentralizacije”, poručio je Jakovčić I dodao: “Možda nismo savršeni, ali u mnogočemu smo najbolji. Istra je znala izabrati svoj put, i ovaj put, koji želimo nastaviti u suradnju sa svima, želimo i nastaviti”, zaključio je predsjednik IDS-a.

Pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Istarske županije i međunarodni tajnik IDS-a Oriano Otočan govorio je o regionalizmu iz različitih aspekata, te je podsjetio da su regije izraz identiteta, demokratičnosti  i specifičnosti područja, te da su regionalne vlasti bliže građanima. ” Demokratski procesi su razvijeniji tamo gdje je regionalizam izraženiji”, istaknuo je Otočan podsjetivši da regionalizam znači i više transparentnosti. Otočan smatra da jugoistočna Europa ima puno problema, dok su države izrazito centralizirane i postoji nepovjerenje centralne vlasti prema nižim razinama.

Alexander Schuster iz Sveučilišta u Trentu govorio je o granicama i o različitim dimenzijama regionalizma. “Regije su socijalni laboratoriji gdje se razvijaju alati koji mogu biti upotrjebljeni i na višim razinama”, zaključio je Schuster. Profesor Bićanić iz Sveučilišta u Zagrebu predstavio je kakva primorska NUTS2 regija odgovara Istri, te poručio da "trebamo novu regionalnu politiku, jer dolazi do sve veće nejednakosti regija".

Na panel diskusiji o regionalizmu, voditelj ureda pročelnika za proračun i lokalne vlasti regije Veneto Antonio Franzina istaknuo da udruživanje regija znači da će one imati veću ulogu u Europi. Kao primjer makroregije Franzina je naveo pozitivan primjer Piemonta u Italiji, čiji su vinari širenjem i jačanjem suradnje sa susjednim regijama povećali izvoz i za 35 posto, a što je model i za istarske vinare.

Predsjednik parlamenta regije Koruške Josef Lobnig govorio je o načelu supsidijarnosti i o instrumentima koji su predviđeni u Lisabonskoj deklaraciji Europske unije.

„ Naše regije imaju puno potencijala, i trebamo ga iskoristiti udruživanjem“, naglasio je Lobnig dodajući da to možemo ostvariti jedino zajedničkim radom i trudom, nikako od danas do sutra.

Na okruglom stolu prisustvovalo je šezdesetak predstavnika Istre, između ostalih i  potpredsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić, zamjenica župana Viviana Benussi, te predstavnici regija Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Koruške i pokrajine Vojvodine.

Podsjetimo, sastanak je održan u sklopu manifestacije Open Days 2012, koja se odvija s ciljem otvaranja vrata institucija EU-a svima zainteresiranima, ne bi li se potaknula rasprava o zajedničkim izazovima s kojima su suočeni europski gradovi i regije, kao i temama bitnim za zajednički razvoj Europe.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa