Chiavalon: Cuccurin je u slučaju pulske bolnice obmanjivao javnost

0
Tedi Chiavalon, predsjednik Kluba vijećnika IDS-a u Skupštini Istarske županije.
Tedi Chiavalon, predsjednik Kluba vijećnika IDS-a u Skupštini Istarske županije.

„Nakon što je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine imao prilike vidjeti realne pokazatelje poslovanja Opće bolnice Pula, vijećnik Plinio Cuccurin je povukao svoj prijedlog, pa je jednoglasno usvojena odluka kojom se prihvaća informacija o poslovanju Opće Bolnice Pula. Upravo zbog toga ta sjednica Županijske skupštine predstavlja prekretnicu u razmišljanju, ocjenama i promišljanju o Općoj bolnici Pula“, kazao je Tedi Chiavalon, predsjednik Kluba vijećnika IDS-a u Skupštini Istarske županije, na konferenciji za novinare održanoj 13. listopada, na kojoj je osudio takav učestali način ponašanja Plinia Cuccurina, jer je to, kazao je, „u najmanju ruku obmanjivanje javnosti.“

Podsjetio je kako je raspravu o Općoj Bolnici Pula potaknuo upravo vijećnik Plinio Cuccurin, koji je tjednima uoči Županijske skupštine omalovažavao rad ravnatelja i Upravnog vijeća te prikazivao stanje u Općoj bolnici Pula alarmantnim u usporedbi s ostalim Općim bolnicama u RH.

„Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine imali smo priliku vidjeti da je Opća bolnica Pula samo kotačić u zdravstvenom sustavu HZZO, kojeg treba korjenito promijeniti, što je bit i poruka s posljednje skupštine“, kazao je Tedi Chiavalon, koji se osvrnuo na rad pulske bolnice.

„Prezentacija stanja u Općoj bolnici Pula i njena usporedba s ostalim bolnicama u RH predstavljena od strane udruge poslodavaca u zdravstvu jasno pokazuje dvije činjenice; prva činjenica je da je pulska Opća bolnica zakinuta za milijun kuna mjesečno zbog Hebrangove odluke iz 1997. godine, dok je druga činjenica, da je Opća bolnica Pula unatoč diskriminaciji, kada se usporedi s ostalima, pri vrhu ili iznad prosjeka zdravstvenog sustava u RH“, zaključio je Chiavalon.

On smatra da hrvatska Vlada diskriminira Istrijane, što potvrđuje činjenica da je 2008. godine  Vlada iz proračuna pokrila dugove svih općih bolnica u Hrvatskoj u visini od milijardu kuna, osim Općoj bolnici Pula. Istarska županija je za podmirenje duga podigla kredit od 75 milijuna kuna, koji danas opterećuje njezino poslovanje bolnice.

Chiavalon je izračunao da je od 1997. do danas Opća bolnica Pula zakinuta za iznos veći od 250 milijuna kuna, zbog manje prihoda po krevetu, što mjesečno iznosi milijun kuna, a što zbog rada na dvije lokacije mjesečno iznosi 700.000 kuna. „Da je Opća bolnica u Puli raspolagala s istim sredstvima kao što raspolažu ostale opće bolnice istog ranga u državi, danas bi pulska bolnica poslovala u plusu“, poručio je Chiavalon. (Nenad Čakić)

Ladonja: Naša kritika poslovanja pulske bolnice pokazala se opravdanom

Ladonja, bez obzira na to što iz IDS-a govorili, može samo konstatirati da se naša kritika poslovanja i rada pulske Opće bolnice pokazala opravdanom, a takvom se pokazala i naša kritika rada u Županiji. Jer eto, nakon deset godina, kako je to sam ravnatelj bolnice dr. Lems Jerin županijskim vijećnicima rekao, konačno se tema bolnice našla i na dnevnom redu Skupštine, reagirali su iz Ladonje na presicu Tedija Chiavalona.

I konačno je na naš prijedlog konsenzusom,dogovoreno da bolnica čiji je osnivač Županija, jednom godišnje podnosi izvješće o svom radu. Ravnatelj Opće bolnice dr. Lems Jerin, predložio je mjere koje se u velikom dijelu podudaraju s mjerama koje je sugerirala Ladonja. O izvješću HZZO-a na sjednici Skupštine nije se raspravljalo, ali se ravnatelj u svom izlaganju na njega osvrnuo i priznao velik dio nalaza upravo poduzimajući određene mjere.

U svjetlu svih događanja predloženi zaključak sastavili su predstavnici klubova vijećnika upravo na prijedlog Ladonje, a ne IDS-a. IDS očito ne razumije što znači konsenzus i poziv da se tema zdravstva ne politizira u interesu pacijenata i zaposlenika bolnice već nastavlja po starom, uvjeren da je onaj tko ne misli kao oni protiv njih. Znakovito je da je ravnatelj Opće bolnice prepoznao potez Ladonje zahvalivši se Pliniju Cuccurinu i pružajući mu ruku.

Kada u Ladonji govorimo o zajedništvu tada to mislimo ozbiljno. Uostalom, u niz navrata to smo i pokazali, stoji u priopćenju Udruge građana Ladonja. 

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa