Kristian Išić napustio Radio Labin: odlazi u telekomunikacije

0
Kristian Išić
Kristian Išić

Nakon 23 godine na Radio Labinu, poznati tehničar i radio voditelj Kristian Išić odlazi s te radio postaje. Više od pola svog radnog vijeka proveo je na Radio Labinu. Razlog odlaska su novi izazovi i osobna ambicija.

Prošle se subote, kako sam voli najaviti 'U eteru na četiri frekvencije i putem internetskog streama…', zadnji put u 'one man' šihti u ulozi tehničara-voditelja, oglasio te sa slušateljima pozdravio Kristian Išić.

Na radio je iz ondašnje Tvornice cementa Koromačno u tadašnje prostore na adresi Pulska 2A 'iza Končara', došao nakon dobivanja koncesije u studenom 1995., zatekavši ekipu koja je utemeljila novi medij u sastavu Željko Paliska, Franjo Širol i Dragan Balaban. Veliki prostor, jedan mali stol za TV, na njemu telefax bez linije i pisaća mašina 'Unis' bila je sva oprema koncesionara koji se spremao za početak emitiranja radijskog programa u nimalo zahvalnim godinama za takav pothvat.

Radio je trebalo podići i kadrovski i tehnički. Sredina je željno iščekivala početak emitiranja najavljivanog medija, premda je u eteru gotovo do kraja godine program emitirao kasnije pogašeni Radio L. A. E.

Počeci Radio Labina 

Najnužnija oprema za emitiranje kupila se, nešto se i posudilo, nešto imalo 'od doma' i Radio Labin je svoj eksperimentalni program počeo emitirati na 93,0 Mhz. S mono odašiljačem snage 250W prethodno postavljenim na krovu studija 26. veljače 1996. u kasnim poslijepodnevnim satima. Prva se u eteru oglasila Silvana Fable a ulazak u eter podizanjem šibera na Studer mikseti omogućio joj je Kristian Išić koji je prethodno radeći od jutra do mraka svu tehniku i odašiljač spojio i pripremio za početak emitiranja.

Unatoč ograničenoj čujnosti, mono emitiranju, privremenoj lokaciji odašiljača te lošoj konfiguraciji terena slušatelji su brzo prihvatili novi, tada i sada jedini elektronički medij na Labinštini, koji je u međuvremenu realizirao sva četiri koncesijom dobivena odašiljača, a već od 2004. godine može se slušati i internetom.

Kristian Išić je radijsku tehniku, kako kaže svoju prvu ljubav, na Radio Labinu razvijao i održavao od prvog dana. Od jednog odašiljača i jedne režije do današnja četiri odašiljača i tri režije. Labinski radio može se besprijekorno slušati diljem istočne i južne Istre, u Primorju, na Kvarneru, Kvarneriću, Cresu, Lošinju… No, Kristian je samostalno a kasnije uz svog kolegu iz Buzeta tehnički pomogao i drugim radio postajama diljem Hrvatske, koju je zbog toga proputovao više puta uzduž i poprijeko. Najviše u Istri, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji, Dalmaciji… gdje gotovo nema radija na čiji se odašiljač nije popeo ili ga postavio. Zadnji projekti u kojima je aktivno sudjelovao bili su pokretanje radija Rovinj FM, Medulin FM, Radio Rojca i Antene Zadar.

Realizirao preko 1100 izravnih prijenosa 

Jedan je od rijetkih radijskih tehničara koji je samostalno od početka 2003. godine do danas realizirao preko 1100 izravnih prijenosa s terena sa svim dosad poznatim tehnologijama. Riječ je o impresivnoj brojci kako prijenosa tako i realiziranih sati programa s terena, s kojim se do danas nažalost ne mogu pohvaliti ni mediji županijskog kao ni regionalnog karaktera, a gradski da i ne spominjemo. Prvi izravni prijenos od dva i pol sata s ISDN-om u HiFi kvaliteti realiziran je početkom 2003. godine iz pazinskog Spomen doma kada je Glas Istre birao 'Naj sportaša godine'.

Slijedili su brojni izravni prijenosi uživo s terena a kao kuriozitet ističemo redovite prijenose sjednica Gradskog vijeća Labina koji se realiziraju bez prekida od 2006. godine. Teško je nabrojiti sve tehničke i ine projekte u kojima je sudjelovao, bilo kao član ekipe ili samostalno.

Kristian je s poznatom radijskom urednicom i voditeljicom Tatjanom Kaštelan ovih dana uplovio u bračne vode

Radio će biti tu, on ne nestaje i ništa ga ne može zamijeniti, ističe Išić. Svi znamo da uz radio možemo raditi gotovo sve, dok uz druge medije to jednostavno nije moguće. Ni tzv. digitalizacija ni internetski radiji neće nikada potisnuti klasični radio kakav znamo a koji će po njegovom sudu opstati i slijedećih 50 godina. Možda ne sve radio postaje koje danas emitiraju, ali neke sigurno hoće. Digitalizacija radija odnosno DAB, koja  je u suštini prošlost jer postoji već skoro 20 godina, u posljednje vrijeme privlači pozornost medija i samo je tehnološki napredniji način distribucije signala do korisnika. Danas kod nas a i u susjedstvu nažalost nekvalitetniji i inferiorniji u usporedbi s klasičnim FM-om, prvenstveno s obzirom na način kodiranja te količinom radija u jednom 'paketu'. Digitalizacija radija može klasičnoj radio postaji donijeti istovjetnu dobit kao što je nekada bio prijelaz s mono na stereo emitiranje. Dakle, samo i jedino tehničko poboljšanje. Programski se ne mijenja ništa. Zbog toga DAB i 'napreduje' tako kako napreduje. Prosjek je tri prijamnika po županiji u RH.

Jedan od najboljih poznavatelja radijske tehnike

Kristiana znamo kao jednog od najboljih poznavatelja radijske tehnike i elektroničkih medija na našim prostorima, stoga je ova odluka mnoge iznenadila. Tim više što je bio jedan od začetnika i dobri duh Radio Labina. Ali, kako sam kaže, treba ići dalje, a novi posao za njega će biti izazov za koji je spreman, tim više što se radi o branši koju je zbog rada u radijskom eteru dosad morao ostavljati po strani.

Kraj godine i početak Nove uz ovu poslovnu odluku Išiću je donio promjenu i u privatnom životu. Kristian je s poznatom radijskom urednicom i voditeljicom Tatjanom Kaštelan ovih dana uplovio u bračne vode te se posvećuje životu i radu na području južne Istre. U svoj će Labin i dalje navraćati koliko mu to budu dopustile obveze, i vrijeme.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

GLAVNA SESTRA - VIŠA MEDICINSKA SESTRA/ VIŠI MEDICINSKI BRAT

Do: 11.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KUHAR/POMOĆNA KUHARICA

Do: 11.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/PRODAVAČICA - KONOBAR/KONOBARICA - RADNIK/RADNICA U AUTOPRAONI

Do: 11.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

CNC POSLUŽITELJ/ICA

Do: 14.08.2020.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA