Na korak do smrti: Za vrijeme trudnoće pojela otrovne gljive

0
Milena, Matea i Alojz Fiket (Foto: Roberto Matković)
Milena, Matea i Alojz Fiket (Foto: Roberto Matković)

Sezona gljiva u punom je jeku. No, dok neki uživaju u branju i njihovom okusu, Milena Fiket iz Labina strese se i pri samoj pomisli na njih iako je od tada prošlo već 12 godina. Naime, Milena je 1. studenog 2000. godine tijekom trudnoće zamalo umrla zbog trovanja gljivama. Bila je u sedmom mjesecu trudnoće. Pretrpljeni strah za svoje još nerođeno dijete, kao i miris bolničkih hodnika kojima je prolazila tijekom mjesec dana liječenja u Mornaričkoj bolnici u Puli, još uvijek pamti, kao da je to bilo jučer. Gljive ne voli ni gledati, izuzev onih kupovnih koje koristi za pripremu pizze.

Milena i njezin suprug Alojz otrovali su se bijelim pupavkama, smrtonosno otrovnim gljivama. I dok je njezin suprug prošao s lakšim trovanjem, Milena se zbog poodmakle trudnoće našla u životnoj opasnosti.

„Gljive koje smo jeli su po izgledu sličile sunčanicama. Ni na kraj pameti nam nije bilo da jedemo bijele pupavke. Nije bio prvi put da jedemo gljive pa nisam posumnjala. Čak sam po starom vjerovanju za provjeru među njih ubacila češnjak. Od davnina se govorilo da se otrovne gljive prepoznaju preko češnjaka, pa ako pocrni, znak je da su gljive otrovne. I to se pokazalo netočnim. Češnjak nije pocrnio već je tek malo požutio što je meni bilo dovoljno da nastavim s pripremom ručka. Pržili smo samo klobuke, a stručke smo ostavili. Oboje smo, i ja i suprug jeli, i sve je bilo u redu. No, moja pok. cija Ljuba Merlin iz Svetog Martina, kod koje smo tog dana navratili nakon obilaska groblja, bila je pomalo sumnjičava. Čak ih nije htjela ni jesti. Njena sumnja me uznemirila, te sam počela osjećati nelagodu iako me ništa nije boljelo. Suprug se nakon ručka, u želji da me umiri, s odbačenim stručkovima uputio iskusnim gljivarima, bračnom paru Zdenki i Mladenu Jungu, koji žive u Starom gradu. Sjećam se da sam ga čekala u autu i imala sam osjećaj da ga čekam cijelu vječnost. Ništa me nije boljelo ali sam se užasno loše osjećala. Kad se konačno vratio od Jungovih bio je blijed kao krpa. „Imala si pravo što si zabrinuta, nismo ih smjeli jesti“, tiho je prozborio. Od Jungovih je saznao da su pupavke smrtno otrovne gljive, a smrtnost nastupa već nakon četiri sata. Bila sam u šoku. Užasno sam se uplašila za nas i još više za našu bebu. Odmah smo se zaputili na Hitnu pomoć, koja nas je žurno prevezla u Mornaričku bolnicu u Puli. Kod kuće su nam ostali gosti i naša starija, tada 12-ogodišnja kćerka Elvira. Za blagdane Svih svetih došla nam je Alojzova sestra Mirjana iz Slovenije, tako sam bila mirna zbog naše kćerke, koja srećom nije s nama jela gljive“, ispričala je Milena.

Liječnici u jednom trenutku digli ruke od žene i počeli spašavati samo dijete

Dodala je kako su tijekom liječenja u prvih dvadeset i četiri sata u jednom trenutku liječnici i digli ruke od nje te počeli pripreme za spas djeteta.

„U Riječkoj bolnici je spremno čekao liječnički tim za hitni porod  jer nisam pokazivala nikakvo poboljšanje. Iako su me ispumpali i dalje sam sva bila otečena po rukama i nogama, pa mi nisu mogli pronaći ni žilu za injekciju. Govorili su da moraju početi spašavati bebu ukoliko se moje stanje ne popravi. Bila sam kao oduzeta, a misli su mi bježale kući, na moju kćerku koju sam ostavila doma. Užasno sam se bojala“, prisjetila se Milena ovog mučnog događaja kada je mislila da više nikad neće vidjeti supruga i kćerkicu.

Srećom za cijelu obitelj, Milena se uspjela izvući a uz stalne pretrage i kontrole, 15. siječnja rodila je zdravu djevojčicu Mateu. Danas je majka dviju kćeri 24 -godišnje Elvire i 12-godišnje Matee, te ponosna baka dvaju unučića Arijana i Viktorije Stojić.

Supružnici Alojz i Milena Fiket i petomjesečna Matea, 2001. godine
Supružnici Alojz i Milena Fiket i petomjesečna Matea, 2001. godine
Obitelj Fiket za blagdan Svih svetih slavi i ponovno rođenje Milene a sve zahvaljujući obitelji Jung, koji su ih upozorili da je riječ o smrtno otrovnim gljivama. „Za vrijeme mog liječenja u bolnici stalno su zvali i raspitivali se o mom stanju. Bili su jako zabrinuti“, prisjetila se Milena i obitelji Jung koje smatra svojim spasiteljima. Svojom pričom željela je mnogobrojne berače koji su već uvelike u berbi ovih ukusnih jesenjih delicija, upozoriti na veliki oprez. (Divna Knežević)       

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa