U Valbandonu se 23 policajca obučavaju za sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a

0
U Valbandonu je počeo tečaj za obuku policijskih službenika
U Valbandonu je počeo tečaj za obuku policijskih službenika

Dvadeset i tri sudionika, policijska službenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne gore, Srbije, Slovenije, Slovačke, Norveške  i Švedske, zajedno s predstavnicima Ministarstva obrane i vojne policije, sudjeluje na sedmom po redu Međunarodnom tečaju za obuku policijskih službenika za sudjelovanje u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda, koji je 22. listopada započeo u Valbandonu kraj Pule.

Trening će, uz domaće instruktore, provoditi i šest instruktora koji dolaze iz Austrije, Njemačke, Norveške, Slovenije, Slovačke i Švedske. Ovogodišnja ceremonija poklapa se s obilježavanjem 20. godišnjice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su koordinatorica UN-a i stalna predstavnica Programa UN-a za razvoj (UNDP) Louisa Vinton, posebni izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske brigadirski general Mato Pađen i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Kako je tom prilikom rekao Pađen, Republika Hrvatska treća je država, poslije Australije i Rusije kojoj je UN-a 2007. godine izdao certifikat kao potvrdu usklađenosti s propisanim standardima za provođenje UNPOC tečaja. Do sada je tečaj završilo 116 policijskih službenika, predstavnika MUP-a RH, država regije, Republike Iraka, Republike Litve, Kraljevine Švedske, Malavi, Ugande, Jemena i Izraela.

Louisa Vinton, Ranko Ostojić, Vlado Dominic i Dragutin Cestar
Louisa Vinton, Ranko Ostojić, Vlado Dominic i Dragutin Cestar

„Očuvanje mira leži u samom srcu misije Ujedinjenih naroda. Prema riječima Povelje UN-a, UN je osnovan 1945. godine kako bi se nadolazeće generacije spasile od strahota rata“, rekla je Vinton. Rekla je kako trening policijskih službenika za mirovne misije u Valbandonu, kao i slični treninzi koji se nude i vojnom osoblju u Rakitiju blizu Zagreba, naglašavaju izuzetan put koji je Hrvatska prešla u svoja dva desetljeća članstva u UN-u, od zemlje primateljice pet različitih mirovnih misija UN-a u 1990-ima do pouzdane pružateljice osoblja i stručnosti za mirovne operacije.

Ministarstvo unutarnjih poslova u međunarodnim mirovnim misijama sudjeluje od 2000. godine. S današnjim danom Republika Hrvatska, ima 146 upućenih policijskih službenika u mirovnim misijama. U misijama UN-a, EU-a i NATO/ISAF trenutno je 18 policijskih službenika i tri policijske službenice.

„Želio bih istaknuti vrhunsku uvježbanost i vještine koje pripadnici policije već godinama potvrđuju u međunarodnim misijama uspostave i očuvanja mira u trusnim područjima diljem svijeta“, rekao je Ostojić i podsjetio na misiju u Haitiju u siječnju 2010. godine kada su dvojica naših policijskih službenika u iznimno teškoj situaciji nakon razornog potresa, profesionalno i odgovorno izvršavali svoje zadaće.

Od svog nastanka, UN je rasporedio 67 mirovnih misija uz procijenjen ukupni trošak od preko 70 milijardi dolara. Trenutno je 16 mirovnih operacija aktivno i posluje na četiri kontinenta s gotovo 122.000 civilnih i vojnih osoba. Ta brojka uključuje 13,500 policijskih službenika. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa