Osmislio specijalizirani stol za računala

0
Slijedio sam ideju Stevea Jobbsa, pa je tako cijena rezultat proizvoda, a ne obratno, jer svijet ipak pokeću inovacije, a ne banke", rekao je Smoković
Slijedio sam ideju Stevea Jobbsa, pa je tako cijena rezultat proizvoda, a ne obratno, jer svijet ipak pokeću inovacije, a ne banke", rekao je Smoković

Dražen Smoković, dizajner iz Labina, dobitnik je Zlatne plakete na Međunarodnoj izložbi inovacija nedavno održanoj u Zagrebu. Ova nagrada mu je uručena za novi dizajn, odnosno inovaciju specijaliziranog stola za računala. Kako kaže Smoković, njegov stol spada u višu klasu, dok na tržištu trenutno prevladava niža klasa takvih stolova koja je loša po funkcionalnosti, a stolovi namijenjeni za urede nepraktični su za kućnu upotrebu.

Prvu verziju stola je patentirao još 2006. godine za što je dobio Nagradu Grada Labina i medalju za inovaciju, te ga je kasnije dorađivao sve do njegove konačne verzije. "Nisam radio nikakva istraživanja tržišta, već sam krenuo od sebe. Ideja vodilja mi je bila dizajnirati stol, koji će biti modularan kao i samo računalo, što znači da ga svatko može prilagoditi svojim potrebama", rekao je Smoković, kojemu je drago da su svi dosadašnji kupci bili jako zadovoljni.

Nagrađeni stol
Nagrađeni stol

Njegovim konceptom riješeni su neki od glavnih problema koji muče svih nas, poput buke računala i neizbježne hrpe kablova, pa su tako njegova inovacija menagment kablovi, odnosno sustav cijevi koje su dio konstrukcije samog stola, te se kablovi mogu sakriti unutar njih. Problem buke riješen je patentiranim sistemom provjetravanja kučišta računala koje utišava zvuk. Još jedna inovacija je i radna ploča koja omogućava direktno spajanje USB stickova, zvučnika i svih ostalih periferija.

Smokoviću je dizajn ovog stola bio velika preokupacija sve dok proizvod nije stigao u trgovine. To se i dogodilo, jer je potpisao ugovor s Links.hr, najvećim hrvatskim maloprodajnim lancem za informatiku.

"Slijedio sam ideju Stevea Jobbsa, pa je tako cijena rezultat proizvoda, a ne obratno, jer svijet ipak pokeću inovacije, a ne banke", rekao nam je Smoković.

"Želio bih se posebno zahvaliti tvrtci O.M.P. iz Potpićna i Toniju Močiniću, te Branku i Zlatku Kontošiću na dobroj volji", rekao je dodavši da bi volio da se i Grad Labin više uključio u taj reprezentativni projekt. (Danijela Bukvić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa