Kriza? Pazinski kafići mjesečno okrenu najmanje milijun kuna (anketa)

0
Najmanje 30 tisuća kuna prometa mjesečno potrebno je za "pozitivnu nulu"
Najmanje 30 tisuća kuna prometa mjesečno potrebno je za "pozitivnu nulu"

"Ima nas previše, a s druge strane država nas je natovarila porezima i drugim nametima", zaključio je jedan od pazinskih ugostitelja s kojim smo razgovarali o prometu, troškovima, odnosno davanjima koje vlasnici kafića moraju plaćati, na mjesečnoj osnovi.

Povod razgovoru bio je pokušaj da izračunamo minimalni potrebni promet na mjesečnoj razini da bi kafić mogao funkcionirati. Za primjer je poslužio "virtualni" ugostiteljski objekt, kafić s tek dvije zaposlene osobe, bez plaćanja najma te uz redovito plaćanje svih obaveza. Okvirnim zbrajanjem i oduzimanjem došli smo do brojke od 30 tisuća kuna, koliko iznosi najmanji mjesečni promet kafića da bi se poslovanje održalo na "pozitivnoj nuli".

Epulon, M-caffe, Kavana, Gema, Jano, Millenium, Tango, Sax, Pisino.. imena su to tek nekih pazinskih kafića, ali tek onih u neposrednom centru grada. Lista kafića poduža je i na njoj ne našlo gotovo 30 objekata.

Milijun kuna, toliki je najmanji mogući iznos koji prema izračunu ugostitelja s kojima smo razgovarali "okrenu" pazinski kafići u mjesec dana. Računajući da je promet većih objekata zasigurno i mnogo veći, ukupna brojka sigurno premašuje spomenuti iznos, koji je za današnje gospodarske prilike iznenađujuće visok za grad poput Pazina.

Ima li kafića u Pazinu previše? S obzirom na to da svi oni rade, očito je da ih nema previše. Smatrate li da trošimo previše novaca na ispijanje pića u kafićima? Na to pitanje možete odgovoriti možete uz pomoć priložene ankete. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Ima li u Pazinu previše kafića?
Ima li u Pazinu previše kafića?

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa