Kajin hvalio Bajića pa pretjerao: Da je Državno odvjetništvo ovako radilo, ne bi bilo ni ratnih zločina

0
Damir Kajin (Foto: Darko Tumpić)
Damir Kajin (Foto: Darko Tumpić)

Mladen Bajić sasvim suvereno vlada situacijom u Saboru i osim HDSSB-a koji, razumljivo, ne može podnijeti tamničenje Branimira Glavaša te cijeli postupak smatra političkim, nitko drugi ne dovodi opasnije u pitanje lik i djelo glavnog državnog odvjetnika, piše Index.hr.

Hvale na Bajićev račun ne nedostaje. Neki su u tome i pretjerali poput Damira Kajina. Toliko se zastupnik uhvatio hvaliti glavnog državnog odvjetnika da mu je posve nesvjesno stao na žulj! "Da je Državno odvjetništvo radilo ovako posao, ne bi bilo ni ratnih zločina...", kazao je među ostalim Kajin, želeći naglasiti kakav je napredak doživio DORH pod Bajićem.

Nije Bajić u Državnom odvjetništvu otkako je glavni državni odvjetnik...

Istina je da je govorio paušalno i općenito, no zastupnik Kajin kao da je zaboravio da je Bajić bio u Državnom odvjetništvu i prije no što je 2002. godine postavljen za glavnog državnog odvjetnika. Kad se malo bolje pogleda biografija, ispada da je Bajić i daleke 1992. godine radio na slučajevima ratnog zločina. Ili možda nije? Proteklo je, naime, gotovo punih 10 godina od očevida u Lori do hvatanja osumnjičenih za smrt Nenada Kneževića i Gojka Bulovića, koji su pritvoreni na Bajićev zahtjev zbog sumnje u oružanu pobunu protiv ustavnog poretka RH.

Ratni zločin i oružana pobuna

Ta dvojica, zbog kojih je 15 godina kasnije za ratni zločin po Bajićevoj optužnici osuđeno osam bivših vojnih policajaca, bili su dio grupe od 44 osumnjičenika srpske nacionalnosti koje je teretio isključivo iskaz Petra Novakovića, građevinskog radnika iz Broćanca koji je nedavno ubio pijan. I sam pripadnik iste etničke zajednice, Novaković je vrlo opsežno, detaljno i precizno naveo s čim tko raspolaže. Sredstva veze, najmoderniji puškomitraljezi, pištolji, automati, bombe, municija...

Novakoviću mora da se nešto gadno dogodilo jer iskaz kao da je izvještaj iskusnog operativca kakve strane tajne službe. Danas Novaković tvrdi da to nije rekao, da je iskaz bio iznuđen batinama. Bajić je, međutim, više od godinu dana ustrajavao na progonu Srba koje je teretio da su htjeli proširiti teritorij SAO Krajine. Postupak je obustavljen tek odlukom Vrhovnog suda.

Lora zapela

Bajić je u tom dijelu pokazao iznimnu ustrajnost, za razliku od istrage o zločinima u Lori. Do danas je rasvijetljen tek vrlo mali dio onoga što se zbivalo u splitskom vojnom zatvoru, piše Index.hr.

Optužnica za Loru 2 je zapela i suđenje nikako da započne. Pretpostavlja se da neki svjedoci neće baš imati lijepe riječi za Bajića, a upravo iz tog razloga, kako se čini, ne napreduju ni istrage za druge zločine u Lori.

Istina je da ratni zločin ne zastarijeva, no prošlo je već 20 godina od događaja u Lori i teško je za vjerovati da će Bajić naći snage da ih ikada istraži i procesuira. Je li to onda područje koje treba koristiti za promociju glavnog državnog odvjetnika u Saboru? Možda ipak ne.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa