Počinje izgradnja punog profila od Pazina do Tunela Učka (video)

1
Pritiskom na crveno dugme predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je početak radova
Pritiskom na crveno dugme predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je početak radova

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković pritisnuo je veliko crveno dugme, što je aktiviralo topove koji izbacuju konfete i vatromet, a učenici prvog razreda OŠ „Vladimir Nazor“ Pazin pustili su u zrak raznobojne balone. Ovako je 15. studenoga otvoren početak 2B1 faze izgradnje Istarskog ipsilona, odnosno izgradnja po jedne dodatne vozne trake i ugibališta na dionici autoceste od Pazina do Tunela Učka.

Na ceremoniji koju je u Rogovićima organizirao koncesionar Bina-Istra pored predsjednika Vlade okupili su se potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, istarski župan Valter Flego, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, francuska veleposlanica u Hrvatskoj, zastupnici u Hrvatskom saboru te predstavnici francuske tvrtke Bouygues.

Svečanost je uveličala proslavljena violončelistica Ana Rucner izvevši Lijepu našu, Odu radosti i Krasna zemljo.

Faza 2B1, izgradnja punog profila autoceste od Rogovića do Tunela Učka u dužini od 28 kilometara, investicija je vrijedna 1,2 milijarde kuna bez PDV-a. Građevinski je vrlo izazovna jer zahtijeva veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijadukata te izgradnju odmorišta Rebri neophodnog iz sigurnosnih razloga budući da odmorišta nema od Tunela Učka do Vodnjana. Ukupno je potrebno izgraditi trideset i jedan objekt dužine 2.510 metara i to dvanaest vijadukata, šesnaest podvožnjaka i tri nadvožnjaka umjesto postojaća tri koja će biti srušena. K tome će biti izgrađeno više potpornih zidova i pomoćnih objekata te obavljene korekcije trase postojećeg kolnika na tri lokacije.

Zbog zahtjevnosti projekt je podijeljen u tri podfaze: Rogovići – Cerovlje, Cerovlje - Lupoglav i Lupoglav - Vranja, a posebno će se graditi Odmorište Rebri. Očekuje se da će dionica do Cerovlja dužine dvanaest kilometara biti puštena u promet za dvije godine. U sljedećih godinu dana trebale bi biti dovršene ostale dvije dionice, tj. rok za dovršenje projekta je tri godine.  

Gradilište će otvoriti oko tisuću novih radnih mjesta, a 90 posto radova izvodit će hrvatske tvrtke. Stoga se očekuje da će ovaj projekt u vrijeme građenja utjecati na porast BDP za 0,5 posto. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa