ISAP 2012: Sladoled od pršuta kao egzotični dio sajma u Tinjanu

0
Posjetitelji sajma znati će ocjeniti pršute
Posjetitelji sajma znati će ocjeniti pršute

"Sve je veći broj izlagača i posjetitelja, očito je da, što se tiče sajma pršuta, postajemo prepoznatljiva destinacija ne samo u našoj županiji već i puno šire", rekao je Mladen Rajko, načelnik Općine Tinjan, na konferenciji za novinare 16. listopada, povodom 6. Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu koji se održava 20. i 21. listopada.

"Očekujemo dolazak 33 izlagača iz Francuske, Portugala, Španjolske, Italije, Slovenije, Njemačke, Austrije, Slovenije, BiH, Crne gore i Hrvatske. Ulaznica se prodaje po cijeni od 10 kuna, a ulaznica služi i kao srećka, uz pomoć koje će sretni dobitnici moći osvojiti čak četiri pršuta", rekao je Rajko.

Na sajmu će se porcija pršuta prodavati 40 kuna, isto tako cijene vina i svih ostalih proizvoda biti će na promotivnim, pristupačnim razinama.

Uz pršute eko sajam i Svjetsko prvenstvo u pljočkanju

Po prvi put u sklopu sajma,održati  eko sajam, "Zeleni prsten", koji će okupiti 15-ak proizvođača Istarske županije raznih eko proizvoda, gdje će posjetitelji imati priliku upoznati se s proizvodima, kušati ih i kupiti te se upoznati radom udruge proizvođača.

U nedjelju u 14 sati svi zainteresirani na pozvani su na degustaciju sladoleda od pršuta, konobe Vinja iz Pazina. "Može vam se čini pomalo egzotičan, no nakon što sam ga kušao, mogu vam reći da je to jedan od najboljih sladoleda od svih koje sam do sada probao", rekao je načelnik Mladen Rajko.

"U sklopu sajma održava se i 5. svjetsko prvenstvo u pljočkanju. Nekoliko godina za redom imamo prvake u istarskoj županiji, a prošle godine i svjetske prvake iz Tinjana", rekao je Rajko i dodao kako se očekuje dolazi 20-ak ekipa iz Hrvatske, Italije i Slovenije te kako očekuje da će domaćini obraniti naslov.

Milan Buršić, Mladen Rajko i Milan Antolović na konferenciji za medije u Tinjanu
Milan Buršić, Mladen Rajko i Milan Antolović na konferenciji za medije u Tinjanu
Zaštita istarskog pršuta i ostalih proizvoda je zaštita od plagijata

Na konferenciji za medije sudjelovao je i Milan Buršić, predsjednik Udruge pršutara, koji je nedavno sudjelovao u predaji dokumenata za zaštitu istarskog pršuta na nivou Europske Unije, što je, kako je rekao, uspjeh ne samo za istarske pršutare već i za cijelu Hrvatsku. Naime, cijeli sajam pršuta u Tinjanu biti će u znaku izvornosti istarskog pršuta, kao prvog hrvatskog proizvoda koji će dobiti oznaku izvornosti.

"Imali smo prijem u Direkciji za poljoprivredu Europske komisije, razgovarali o postupku zaštite proizvoda te smo najavili zaštita istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja na nacionalnoj razini, a nakon toga i na Europskoj razini, a nakon toga i zaštitu mesa istarskog goveda", rekao je Milan Antolović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, nadovezujući se na Buršićeve riječi.

"Zaštitom istarskog pršuta i ostalih proizvoda, zaštitit ćemo proizvođače i potrošače od pojave raznih plagijata koji se prodaju u dućanima kao istarski proizvodi a uvezeni su iz drugih zemalja", naglasio je Antolović i dodao kako su osim zaštite pršuta, gotovi i projekti zaštite istarske kobasice, ombola, kosnice i pancete, na nacionalnoj razini.

"Ocjenjivanje na sajmu odradit će vrsna ekipa senzornih ocjenjivača i nadam se da će svi izlagači biti zadovoljni s modelom i kriterijima ocjenjivanja, a uvjeren sam da će i posjetitelji znati ocijeniti pršute", zaključio je na kraju Antolović. (Tekst i foto: Darko Tumpić)
Program ISAP 2012
Program ISAP 2012

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa