Imate li dozvolu za sakupljanje gljiva i kestena?

0
Prije nego što krenete u branje potrebno je ishodovati dozvolu
Prije nego što krenete u branje potrebno je ishodovati dozvolu

Hrvatske šume uputile su 15. listopada Obavijest o potrebi ishođenja dozvole za skupljanje gljiva i sporednih šumskih plodova na državnim šumskim površinama.

Naime, ukoliko ste krenuli skupljati upravo dozrele kestene, iznikle vrganje ili krećete u traženje tartufa, prije nego krenete morali biste ishodovati navedenu dozvolu.

Prilikom izdavanja dozvole potrebno je utvrditi da li se sakupljanje vrši za osobne ili komercijalne potrebe (dozvole za komercijalno sakupljanje gljiva i zaštićenog bilja mogu se izdati samo ukoliko su za to pribavljena potrebna dopuštenja nadležnog Ministarstva). Osim toga potrebno je utvrditi vrste plodova koje ćete sakupljati, lokaciju i okvirne količine.

Naravno, dozvola se naplaćuje po određenim tarifama pa tako sakupljači tartufa plaćaju 1000, 500, 300 ili 100 kuna ovisno o tome radi li se o sezonskoj, mjesečnoj, tjednoj ili dnevnoj dozvoli. Sakupljači nadzemnih gljiva plaćaju 200, 100 ili 50, ovisno o tome žele li mjesečnu, tjednu ili dnevnu dozvolu, a dozvole za ostale plodove obračunavaju se po kilogramu.

Dozvola za branje kestena obračunava se po kilogramu
Dozvola za branje kestena obračunava se po kilogramu
Osobe s prebivalištem u općinama i gradovima koje imaju status brdsko-planinskog područja imaju pravo skupljanja bez naknade, uz ishođenje dozvole Hrvatskih Šuma.

Prema obavijesti, provodit će se nadzor kako bi se poštivale dogovorene lokacije i količine sakupljenih proizvoda.

No, prema riječima Borisa Černehe iz Uprave šuma Buzet, da bi se pokrenulo postupak prema prekršiteljima, potrebno je da berača bez dozvole službena osoba zatekne na licu mjesta s ubranim plodovima, nakon čega je također potrebno dokazati da plodovi potječu upravo iz tih područja. "Dozvolu nisu dužni imati oni koji plodove sakupljanju u privatnim šumama, jer one nisu u nadležnosti Hrvatskih šuma", napomenuo je Černeha.

Dakle ako vas zateknu kraj parkiranog automobila, a ne "s prstima u pekmezu"  teško je dokazati da ste plodove brali s određenog mjesta u šumi iz koje ste izašli.
O tome hoće li ishodovati dozvolu, ili krenuti u branje bez dozvole ili pak na tržnicu po kestene i gljive umjesto dozvole, odlučit će sami berači. (Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa