Zbog Brexita upitne avionske linije od Pule do Londona?

0
Zračna luka Pula
Zračna luka Pula

Kako je Hrvatska povezana aviolinijama s Velikom Britanijom, to se Brexit, nakon kojega britanske kompanije moraju imati posebnu dozvolu za letove prema EU-u, može negativno odraziti na letove tih prijevoznika, prije svega Ryanaira i Easy Jeta, koji stotinama linija povezuju dvadesetak gradova Velike Britanije s Jadranom. Iako su oni već počeli s prodajom karata za ljetnu sezonu 2019., malo tko zna u kakvim okolnostima i po kojim cijenama će se oni zaista realizirati. Upravo stoga, kako doznajemo u Londonu, Easy Jet je već registrirao tvrtku u Austriji i Švicarskoj, kao i avione, te tako riješio neizvjesnost vezanu uz letove unutar EU-a, piše Slobodna Dalmacija.

S druge strane, Ryanair, koji u Hrvatskoj leti prema Puli, Rijeci i Zadru, nije još definirao kako će poslovati. Budući da su oni irska kompanija, ako do sporazuma o zračnom prometu ne dođe prije Brexita, morat će i oni svih svojih 60 aviona prebaciti iz Velike Britanije u neku od zemalja EU-a.

– Mi nemamo nikakvih naznaka da bi moglo doći do poremećaja u turističkim dolascima iz Britanije u Hrvatsku iduće godine zbog Brexita i planiramo rast od tri do pet posto s tog tržišta. Ima još nedefiniranih pitanja, ali tu se radi o svim EU zemljama i Hrvatska je dio njih. Partneri iz avionske kompanije Jet2Com, koja je jedna od najvećih u Britaniji, jutros su nam kazali da planiraju rast dolazaka prema Hrvatskoj, da im prodaja ide odlično, a najviše im se traže vile u unutrašnjosti Istre i Dalmatinske zagore, koje su već prodane 20 posto za iduću godinu. Mi ćemo u 2019. godini dati ukupno oko 45 milijuna kuna za potpore avioprijevoznicima kako bismo što ranije u predsezoni počeli letjeti prema Hrvatskoj. Minusa za Hrvatsku u ovom trenutku nema iz Britanije – kazao je ministar turizma Gari Cappelli, javlja Slobodna Dalmacija.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa