U Umagu prikupljeno čak 4,5 tone rabljenog tekstila

0
Foto: Zelena Istra
Foto: Zelena Istra

U Umagu je u četvrtak 18. listopada održana velika akcija  prikupljanja rabljenoga tekstila, odjeće i obuće. Građani su bili pozvani da donesu  stari tekstil koji nemaju kome pokloniti  ili tekstil koji je iznošen i pohaban. Akciji se odazvao jako velik broj građana te je u jedno popodne prikupljeno čak 4,5 tone tekstila. Ukoliko usporedimo da se putem reciklažnog dvorišta u godinu dana prikupilo oko 5 tona tekstila, možemo zaključiti da je akcija bila više nego uspješna!

Akcija je organizirana u sklopu kampanje o odvojenom prikupljanju otpada "Izdvoji s(v)e. Fai la differenza" u suradnji Komunalnog poduzeća 6.maj, Zelene Istre, Grada Umaga i Zadruge Humana Nova Istra koja je i preuzela prikupljeni tekstil. Naime, Humana Nova je društveno poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemno tržište. Tekstil koji je prikupljen  neće završiti u smeću. Štoviše, nakon obrade, postat će ponovno upotrebljiv, redizajniran ili pretvoren u potpuno nov proizvod! Doniranjem rabljenoga tekstila za Humana Novu građani aktivno i izravno doprinose izgradnji tolerancije te pomažu socijalno isključenim osobama i njihovim obiteljima unaprijediti njihovo samopouzdanje i kvalitetu života. 

Prema analizi Ministarstva zaštite okoliša i prirode otpadni tekstil i obuća čine 3,71% sastava miješanog komunalnog otpada. Tako je svaki građanin Hrvatske u prosjeku godišnje proizveo oko 12 kilograma otpadnog tekstila i obuće. Promocija ponovne uporabe tekstila i recikliranja tekstila utječe i na smanjenje proizvodnje novog tekstila. Možda je nedovoljno poznata činjenica da je tekstilna industrija jedan od najvećih zagađivača, a posebno je problematična proizvodnja pamuka. 20% zagađenja sve pitke vode posljedica je obrade i bojanja tekstila!

Ova akcija je pokazala da su građani itekako zainteresirani i žele  mijenjati svoje navike i utjecati na pozitivne društvene promjene ukoliko ih se na to potakne. U sklopu kampanje u studenom je u planu i sajam razmjene stvari "TiDam-TiDaš" gdje će građani  ponovno imati priliku razmjeniti rabljenu odjeću ali i stvari, knjige, opremu, igračke i sl.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa