Proglas SDP-a narodu Istre: Svi moramo braniti Uljanik!

5
S nedavna prosvjeda Uljanikovaca
S nedavna prosvjeda Uljanikovaca

Povodom zadnjih događanju u Uljaniku, a nakon održane Skupštine, SDP Poreča je radnicima Istre i Uljanika upitio Proglas. Dostavio ga je i našem portalu te ga objavljujemo u nastavku.

"Maske su pale. Uljanik treba braniti radnička klasa i sve progresivne snage Istre i Hrvatske. Radnicima Uljanika i radnicima Istre  - narodu Istre... Duh istarskog naroda ne može se pokoriti. Nećemo postati poslušno roblje velikog kapitala, njegovih poltrona i političkih snaga koje više brinu o bogaćenju svojih ključnih kadrova, svom klijentelizmu i uhljebništvu nego o građanima Istre. Svojim vlastitim snagama svih nas, progresivnih i revolucionarnih snaga u Istri i građana Istre - posebno radništva, izborit ćemo se za bolju Istru, za bolje sutra za nas i nadolazeće generacije. Nećemo nikada više dozvoliti da se našom sudbinom drugi poigravaju.

Mi, SDP-ovci Poreča, pozivamo sve građane Istre, radnike, ribare i seljake da se aktivno uključe u presudne događaje koji prijete uništenjem radništva u Istri i koji ozbiljno ugrožavaju građane cijele Istre. Skupština dioničara Uljanika održana 16.10.2018. pokazala je golu istinu. Maske su pale. Država i veliki kapital ne žele radnike, ne žele Uljanik. IDS, gradonačelnik i župan se nisu ni pojavili na skupštini, jer njih se sve to skupa, kao, ni ne tiče. Prebacivanje loptice odgovornosti je u tijeku, a situacija u Uljaniku je sve teža. Odgovornost za sutrašnju katastrofu, ako se ništa ne poduzme, je na HDZ-u i IDS-u jer oni, tj. njihovi političari na odgovornim funkcijama ne poduzimaju ništa, već prebacuju lopticu odgovornosti jedni na druge dok Uljanik propada.

Nije istina da se traži strateški investitor, a i ne treba ga tražiti - ako želimo sačuvati Uljanik i brodogradnju u cijeloj Hrvatskoj imamo strateške partnere, a to su: država, Grad Pula i Istarska županija.

Nije istina da se Uljaniku ne može pomoći. Pomaže se poljoprivredi sa miljardama kuna svake godine, pa se može pomoći i brodogradnji. Jer, kako je poljoprivreda za Slavoniju strateška grana gospodarstva - tako je za nas na Jadranu brodogradnja. Neoliberalne kapitalističke snage i lokalna IDS-ovska neoliberalna kapitalistička politika radi na tome da se povijesni Uljanik ugasi, da nestane proizvodnja, da se na resursima Uljanika razvija nekretninski biznis, turistička apartmanizacija i marine po mjeri Jakovčića, Ostojića i njihovog sponzora Končara.

Uljanik je osnovan 1856. godine, u pomno odabranom pulskom zaljevu, kao brodogradilište ratne mornarice Austro-Ugarske, jednog od najstarijih danas u svijetu. Gašenjem Uljanika u najvećoj mjeri gasi se i radništvo Pule i Istre, gasi se industrija, gasi se tehnička kultura koju desetljećima generira Uljanik, gasi se velika tradicija i povijest Istre. Ne smijemo dozvoliti da se to desi u korist interesa onih, koji bi gradili apartmane, hotele, marine i koji bi cijelu Istru pretvorili u ugostiteljsku radnju.

Nesposobna i korumpirana IDS-ova vlast u Istri, provodeći svoje propale projekte (kao što je npr. Brijuni rivijera) godinama plaća IDS-ove uhljebe na teret javnog, našeg, novca. Provodeći propali projekt Kaštijun, mimo volje svih građana na području Puljštine i šire, dovela je na ključne pozicije komunalnog sustava svoje uhljebe, a ovi zajedno sa IDS-ovim gradovima i općinama isporučuju ogromne račune za odvoz i obradu smeća svojim građanima i mali poduzetnicima (velikom kapitalu manje). Rezultat takve rabote su povećanja računa za odvoz smeća najsiromašnijima i onima kojima je potrebna pomoć i do 400 posto.

Prekinimo šutnju, povežimo se sa radničkom klasom, radništvom, građanima i drugim progresivnim snagama i recimo dosta takvoj IDS-ovoj prokapitalističkoj, protunarodnoj politici u funkciji bogaćenja njihovih čelnika i interesima velikog kapitala, a uvijek na teret radnika i malih poduzetnika, građana Istre.

SDP Istre je najjača progresivna i revolucionarna snaga u Istri, koja zajedno sa drugima, posebno sa radništvom i svim našim građanima, može zaustaviti ovo propadanje Istre i propadanje njenih građana, koje se događa radi ovakve, pogrešne, politike IDS-a. SDP Istre je uz radnike Uljanika i spremni smo im dati svu podršku, koliko mi to možemo, ali da znaju da nisu sami.

Živjeli Uljanikovci! Živjeli radnici! Nemojte dozvoliti da se politikanti i interesi velikog kapitala i neodgovornih političara igraju sudbinama vas i vaših porodica. Doli slugani velikega kapitala, doli kapitalisti koji ne vode računa o radnicima i građanima, doli politika IDS-a koja ne brine o građanima Istre. Živjela Istra, živjela radnička klasa, živio narod Istre!", navodi se u proglasu Gradske organizacije SDP-a Poreč.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa