Hoće li Istrani ove zime ostati bez drva za ogrjev?

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Uz dolazak zime mnogi se Istrani bave uobičajenim poslovima za to doba - nabavkom drva za ogrijev. Jedan je Istranin o tome objavio zanimljiv post na Facebooku, kojeg prenosimo u nastavku.

"Nakon što sam na dnevniku vidio prilog u kojem je jedna domaća firma, koja se na veliko bavi sječom i prodajom drva za ogrjev/loženje,već rasprodala cjelokupni kontingent drva - ne domaćim kupcima već Talijanima, zazeblo me nešto domoljubno oko srca, te natjeralo da se i sam požurim s kupnjom drva ako se mislim grijati ove zime. Pogotovo kad sam i kroz razgovor od ljudi čuo da ih ni naša šumarija ove godine nema za prodaju.

Odmah sam se mašio mobitela, te od nekoliko dobavljača čije sam brojeve telefona sačuvao od ranije. Međutim, svi su me "odbili" jer su se ili prestali baviti sječom i prodajom drva ili su već unaprijed rasprodali još neposjećena drva u šumi, a kamo li da imaju suha! Potom sam krenuo u potragu za drvom za ogrjev putem oglasnika, međutim od 5-6 ponuda, tek mi je jedan prodavatelj obećao dovesti mi ih svježa i to tek tamo za mjesec dana, jer je potražnja velika, on je sam, a i drva je malo, naveo je. Pored toga, s prošlogodišnjih 350 kuna za kubik drva piljenih na metar, cijena ovogodišnjeg svježeg drva povećana je na 400, odnosno i do 450 kn po metru; ovisno jesu li drva suha ili svježe posjećena, a u tu cijenu uključen je prijevoz.

Uz to, i ovo malo dilera drvima za grijanje uveli su novu praksu da više ne prodaju kubik drva ispiljena na metar (da si ih sami ispilimo), već ih nude isključivo ispiljene na kratko i iscjepane. To nije loše za starije ljude koji ne mogu sami, međutim, ta nova usluga osim što dodatno košta podloga je i za zakidanje kupca, jer nakon što su ispiljena, pa istovarena na hrpu, kupac ne može znati ni izmjeriti je li i dobio onoliko koliko je naručio i platio sve dok ih ne posloži u drvarnicu. A, do tada pošteno plaćeni zec je već daleko odmakao u šumu.", napisao je jedan Istranin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa