Pogledajte na čemu će pulski HNS inzistirati u 2019. godini!

1
Na konferenciji za novinare pulskog HNS-a
Na konferenciji za novinare pulskog HNS-a

Pulski HNS održao je 10. listopada konferenciju za medije na temu proračuna Grada Pule za 2019. godinu. Predsjednica pulskog HNS-a Kristina Bulešić te članice predsjedništva Selma Ibrišagić i Nikolina Paljuh iznijele su i objasnile osam tema koje je predlažu u proračun i na kojima će inzistirati tijekom 2019. godine, a to su besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce, plaćene školske marende za sve osnovnoškolce, domovi za starije i nemoćne, dječji vrtići, poduzetništvo mladih, potivanje ženskog poduzetništva te dječja igrališta i parkovi.

Besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce smatraju civilizacijskim je pitanjee i imperativom općeg napretka i prosperiteta života svih građana Pule te stoga da besplatni udžbenici moraju biti prioritet. Također traže besplatne marende za osnovnoškolce ili da u proračunu bude osigurano 160 tisuća kuna za djecu čiji roditelj nisu evidentirani u sustav socijalne skrbi Grada Pule, a prema informacijama s terena nisu u mogućnosti osigurati i plaćati marendu za djecu.

HNS smatra nedopustivim da se na smještaj u dom za starije čeka 10 godina. Traži se razlika u sufinanciranju između pune cijene privatnog doma i mirovine pojedinog umirovljenika sve to kao preventivna mjera do konačnog rješenja tj. izgradnje domova za starije i nemoćne osobe.

Kad je riječ o dječjim vrtićima predlažu planiranje sufinanciranja onog dijela iznosa kada su djeca opravdano odsutna, odnosno predlažu da se za taj dio iznosa rastereti roditelja te da se taj planirati u proračunu temeljem broja djece prema evidenciji UO za društvene djelatnosti Grada Pule.

Za poduzetništvo mladih traže da se uz proračunu planira dva, za poduzetništvo žena tri milijuna kuna. Sva dječja igrališta i parkovi u Puli trebali bi biti jednako, standardizirano uređeni, pa u tu svrhu traže osiguravanje sredstava u proračunu za 2019. godinu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa